Bułeczki z cukinią i kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bułeczki drożdżowe w wersji wytrawnej

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mleka
    2 jaja
    1/3 szklanki oleju
    1 łyżeczka soli
    zaczyn: 4 dkg drożdży + 1/2 łyżki cukru + 2 łyżki maki i 1/4 szklanki mleka
    nadzienie:
    kawałek cukinii
    3-4 większe pieczarki
    1 laska dobrej wiejskiej kiełbasy (lub inna wędlina)
    curry
    sól, pieprz
    5 dkg sera żółtego
    słodka papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bułeczki z cukinią i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać cukrem, dodać mąkę i mleko, odstawić aż całość się spieni. Jajka zmiksować, dodać do drożdży razem z ciepłym mlekiem i olejem, wsypać 2 szklanki mąki, sól i zmiksować na jednolitą masą. Następnie połączyć z resztą mąki i odstawić do wyrośnięcia.

    Cukinię wydrążyć i pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z niewielka ilością rozgrzanego oleju i podsmażyć 2-3 minuty, dodać pokrojone pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i curry. Smażyć do odparowania soku. Przestudzić. Kiełbasę pokroić w plasterki.

    Ciasto wyjąć z miski na podsypaną mąką stolnicę, lekko rowałkować i pociąć na 12 kwadratów. Na ciasto nakładać po dużej łyżce farszu i 2-3 plasterki kiełbasy i sklejać brzegi. Układać  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Ser żółty zetrzeć na tarce. Wierzch bułeczek posmarować mlekiem i posypać serem żółtym i słodka papryką.

    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pół godziny. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować