Bułeczki z cukinią i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać cukrem, dodać mąkę i mleko, odstawić aż całość się spieni. Jajka zmiksować, dodać do drożdży razem z ciepłym mlekiem i olejem, wsypać 2 szklanki mąki, sól i zmiksować na jednolitą masą. Następnie połączyć z resztą mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Cukinię wydrążyć i pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z niewielka ilością rozgrzanego oleju i podsmażyć 2-3 minuty, dodać pokrojone pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i curry. Smażyć do odparowania soku. Przestudzić. Kiełbasę pokroić w plasterki.
Ciasto wyjąć z miski na podsypaną mąką stolnicę, lekko rowałkować i pociąć na 12 kwadratów. Na ciasto nakładać po dużej łyżce farszu i 2-3 plasterki kiełbasy i sklejać brzegi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ser żółty zetrzeć na tarce. Wierzch bułeczek posmarować mlekiem i posypać serem żółtym i słodka papryką.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pół godziny. Smacznego :)
Komentarze