Ślimaczki z cukinią i pomidorami

4.5 (179 ocen)

  • 40 min

Delikatne ślimaczki z ciasta francuskiego, doskonałe jako przystawka i nie tylko.

  • 40 min

Składniki:

  • 20 dag młodej cukinii
    2 ząbki czosnku
    puszka pomidorów bez skórki
    oregano, koperek
    45 dag ciasta francuskiego
    sól, pieprz ziołowy, cukier
    10 dag żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Przystawki Przekąski

Ślimaczki z cukinią i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na ślimaczki 1. Cukinię pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Pomidory odsączyć i posiekać, aby powstała gładka pasta. Do pomidorów dodać oregano, koperek, czosnek, sól, pieprz ziołowy, cukier.
  • 2. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, posmarować pastą z pomidorów,a następnie posypać cukinią i tartym żółtym serem. Ciasto ciąć na paski o szerokości około 2 cm. Każdy paseczek zwinąć, tworząc ślimaczki.
  • ślimaczki z cukinią i pomidorami 3. Ślimaczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać resztą sera. Piec 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!

Porady

Ślimaczki można podawać na gorąco, jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować