Delikatne ślimaczki z ciasta francuskiego, doskonałe jako przystawka i nie tylko.
40 min
Składniki:
20 dag młodej cukinii
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów bez skórki
oregano, koperek
45 dag ciasta francuskiego
sól, pieprz ziołowy, cukier
10 dag żółtego sera
Ślimaczki z cukinią i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Pomidory odsączyć i posiekać, aby powstała gładka pasta. Do pomidorów dodać oregano, koperek, czosnek, sól, pieprz ziołowy, cukier.
2.Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, posmarować pastą z pomidorów,a następnie posypać cukinią i tartym żółtym serem. Ciasto ciąć na paski o szerokości około 2 cm. Każdy paseczek zwinąć, tworząc ślimaczki.
3.Ślimaczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać resztą sera. Piec 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!
Porady
Ślimaczki można podawać na gorąco, jak i na zimno.
Komentarze