Drożdżowa szarlotka z dżemem pod bezą

4.5 (192 ocen)

  • 40 min

Delikatne ciasto, przełożone jabłkami z rodzynkami oraz kwaskowym dżemem, a całość wieńczy kruchutka beza kokosowa...

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto drożdżowe:
    500g mąki
    250g margaryny
    50g drożdży
    5 łyżek mleka
    2 jajka
    4 żółtka
    7 łyżek cukru
    Ok. 300g dżemu z czarnej porzeczki lub innego kwaśnego

    Masa jabłkowo - rodzynkowa:
    700g jabłek
    150 – 200g rodzynek – ilość wedle uznania
    1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej
    Cukier waniliowy
    Cukier do smaku

    Beza kokosowa:
    4 białka
    100g kokos
    ¾ szkl cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Drożdżowa szarlotka z dżemem pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe: Margarynę posiekać z mąką. Ciepłe mleko rozrobić z drożdżami i cukrem. Wszystkie składniki oprócz powideł, razem połączyć i wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części, rozwałkować cienkie placki. Pierwszy placek przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia i wyłożyć dżem. Przykryć drugim plackiem, na niego wyłożyć masę jabłkową, na którą należy nałożyć ostatnie ciasto. Cały placek przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny w ciepłym miejscu aby wyrosło. Po tym czasie wykładamy na wyrośnięte ciasto bezę kokosową. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Do lekkiego zrumienienia ciasta.
  • 2. Masa jabłkowo - rodzynkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać rodzynki, kaszę i cukier waniliowy, posłodzić do smaku. W razie konieczności odcisnąć nadmiar soku.
  • 3. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno z cukrem. Na koniec wsypać kokos i wymieszać delikatnie łyżką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować