Drożdżowa szarlotka z dżemem pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto drożdżowe: Margarynę posiekać z mąką. Ciepłe mleko rozrobić z drożdżami i cukrem. Wszystkie składniki oprócz powideł, razem połączyć i wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części, rozwałkować cienkie placki. Pierwszy placek przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia i wyłożyć dżem. Przykryć drugim plackiem, na niego wyłożyć masę jabłkową, na którą należy nałożyć ostatnie ciasto. Cały placek przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny w ciepłym miejscu aby wyrosło. Po tym czasie wykładamy na wyrośnięte ciasto bezę kokosową. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Do lekkiego zrumienienia ciasta.
2.Masa jabłkowo - rodzynkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać rodzynki, kaszę i cukier waniliowy, posłodzić do smaku. W razie konieczności odcisnąć nadmiar soku.
3.Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno z cukrem. Na koniec wsypać kokos i wymieszać delikatnie łyżką.
Komentarze