Orzechowa szarlotka pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto orzechowe: Orzechy zmielić. Przesiane mąki z proszkiem, cukrem pudrem, posiekać razem z masłem i orzechami. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną wsadzić do lodówki, a drugą do zamrażarki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto z lodówki rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową, następnie bezę. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia. Dowolnie udekorować.
2.Masa jabłkowa: Połowę obranych jabłek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a drugą pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka, dodać cukier i cynamon i lekko uprażyć. Ostudzić.
3.Beza: Białka ubić na sztywno. Następnie cały czas miksując wsypywać po łyżce cukru. Ubijać do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści
Komentarze