Orzechowa szarlotka pod bezą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kruche aksamitne ciasto w pysznym połączeniu z jabłuszkami:)

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x25cm
    Ciasto orzechowe:
    4 żółtka
    100g orzechów włoskich
    150g masła
    1 szklanka cukru pudru
    1,5 szklanki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1kg jabłek
    Cukier do smaku
    Cynamon

    Beza:
    4 białka
    5 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowa szarlotka pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto orzechowe: Orzechy zmielić. Przesiane mąki z proszkiem, cukrem pudrem, posiekać razem z masłem i orzechami. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną wsadzić do lodówki, a drugą do zamrażarki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto z lodówki rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową, następnie bezę. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia. Dowolnie udekorować.
  • 2. Masa jabłkowa: Połowę obranych jabłek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a drugą pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka, dodać cukier i cynamon i lekko uprażyć. Ostudzić.
  • 3. Beza: Białka ubić na sztywno. Następnie cały czas miksując wsypywać po łyżce cukru. Ubijać do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować