Drożdżowa choinka makowa

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Ciasto jest bardzo urocze. Pięknie dekoruje świąteczny stół

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    10 dkg drożdży
    1 szklanka cukru
    6 żółtek
    1/2 kostki masła
    2 szklanki mleka

    oraz 1 puszka masy makowej
    1 rozbełtane jajko

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowa choinka makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować rozczyn z drożdży , letniego mleka, łyżki cukru i 2 łyżek mąki. W tym celu wszystkie podane składniki wymieszać ze sobą i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min.
    W misce mieszamy ze sobą pozostałą mąke, cukier i żółtka. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dolewamy 1/2 kostki rozpuszczonego i schłodzonego masła. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośniecia na 1 godzinę.

    Gotowe ciasto dzielimy na pół i wałkujemy. Z każdej części wykrawamy duży trójkąt -starając się aby były w miarę takie same.

    Pierwszą część wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy masa makową i przykrywamy drugą częścią. Ciasato nacinamy równo z obu stron zostawiając pośrodku 2-3 cm bez nacięcia (pień drzewka). Gdy całe natniemy każdą część zawijamy wokół własnej osi. Z pozostałego ciasta robimy pień drzewka. Gotowe ciasto wstawiamy do pieca nagrzanego do temp 170 stopni na 30-40 min. Przed włożeniem do pieca smarujemy rozkłóconym jajkiem. Ostudzone posypujemy delikatnie cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować