Dorsz w chrupiącej panierce z pestek dyni

3 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Delikatny dorsz skrapiany cytryną , do tego chrupiącą panierka z pestek dyni... palce lizać.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 340 g świeżego fileta dorsza
    2 łyżki mąki z dyni ( wersja bezglutenowa), lub zwykłej mąki pszennej
    1 jajko
    2-3 łyżki mleka
    1 płaska łyżka soku z cytryny
    pieprz z młynka grubo mielony i sól himalajska do smaku
    6 -7 czubatych łyżek ziaren słonecznika grubo siekanych
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz w chrupiącej panierce z pestek dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płat ryby myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 2 lub 3 kawałki.
    Skrapiamy cytryną, przyprawiamy solą i pieprzem.
    W misce łączymy mąkę z jajkiem, mlekiem, sokiem z cytryny i szczyptą soli na papkę o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Na talerzu rozsypujemy pestki dyni. Każdy płat obtaczamy najpierw w cieście, a potem w pestkach dyni.
    Rybę smażymy na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor z każdej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Dorsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować