Dorada z grilla z ziemniakami po indyjsku

0 (0 ocen)

  • 35 min

Dorada jest bardzo smaczną rybą o białym mięsie, doskonale nadaje się na grilla, podałam ją z młodymi ziemniakami na indyjską nutę, danie godne polecenia.

  • 35 min

Składniki:

  • 2 świeże dorady
    ½ pęczka świeżej kolendry
    Sól do smaku
    Pieprz do smaku
    Sok z cytryny do smaku
    2 ząbki czosnku
    Oliwa do natarcia

    Ziemniaki po indyjsku:
    1 kg młodych ziemniaków w mundurkach
    50 ml wody
    1 łyżeczka pasty z tamandarynowca
    ½ łyżeczki kminu rzymskiego
    2 cm świeżego imbiru
    1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
    Jogurt naturalny do polania
    Świeża kolendra do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb Ryba Grill

Dorada z grilla z ziemniakami po indyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-20i28lo 1. Sprawione dorady, myję, osuszam ręcznikiem papierowym, do środka i na zewnątrz nacieram oliwą oraz posypuję solą i pieprzem, w środek wkładam gałązki kolendry, skrapiam sokiem z cytryny.

    Odstawiam na 30 minut aby ryba naszła przyprawami, grilluję na ogniu w kratce do ryb, z każdej strony aż skóra stanie się chrupiąca.Około 15 -20 minut.
  • image-0fksu7i 2. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości.
    Odcedzam.
  • image-15vnm8g 3. Wodę zagotowuję w rondelku, dodaję pastę z tamandarynowca , cukier , kmin oraz starty imbir, gotuję aż uzyskam konsystencję syropu, wkładam ugotowane ziemniaki, mieszam, wykładam na talerze, polewam jogurtem naturalnym, posypuję świeżą kolendrą, podaję z grillowaną doradą.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorada Kumin (kmin rzymski) Ryby Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Grill Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować