Dorada jest bardzo smaczną rybą o białym mięsie, doskonale nadaje się na grilla, podałam ją z młodymi ziemniakami na indyjską nutę, danie godne polecenia.
35 min
Składniki:
2 świeże dorady
½ pęczka świeżej kolendry
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Sok z cytryny do smaku
2 ząbki czosnku
Oliwa do natarcia
Ziemniaki po indyjsku:
1 kg młodych ziemniaków w mundurkach
50 ml wody
1 łyżeczka pasty z tamandarynowca
½ łyżeczki kminu rzymskiego
2 cm świeżego imbiru
1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
Jogurt naturalny do polania
Świeża kolendra do posypania
Dorada z grilla z ziemniakami po indyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sprawione dorady, myję, osuszam ręcznikiem papierowym, do środka i na zewnątrz nacieram oliwą oraz posypuję solą i pieprzem, w środek wkładam gałązki kolendry, skrapiam sokiem z cytryny.
Odstawiam na 30 minut aby ryba naszła przyprawami, grilluję na ogniu w kratce do ryb, z każdej strony aż skóra stanie się chrupiąca.Około 15 -20 minut.
2.Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości.
Odcedzam.
3.Wodę zagotowuję w rondelku, dodaję pastę z tamandarynowca , cukier , kmin oraz starty imbir, gotuję aż uzyskam konsystencję syropu, wkładam ugotowane ziemniaki, mieszam, wykładam na talerze, polewam jogurtem naturalnym, posypuję świeżą kolendrą, podaję z grillowaną doradą.
Smacznego!
Komentarze