Dorada pieczona

3 (1 ocen)

Dorada pieczona w piekarniku jest pyszna mniam,mniam,mniam :)

Składniki:

  • 1 świeża dorada
    3 pomidory suszone z oleju z ziołami
    1 ząbek czosnku
    3 czarne oliwki (jak nie lubimy to nie dajemy)
    3 plastry cytryny + troszkę wycisnietego soku do skropienia ryby
    olej rzepakowy
    sól morska ,pieprz swieżo mielone wg. uznania
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorada pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Rybę porządnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
    Pomidory,czosnek i oliwki drobniutko posiekać/wymieszać z odrobiną oleju z pomidorów.
    Rybę skropić po wierzchu cytryną, posolić,popieprzyć z każdej strony i od środka.
    Przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem. Do środka włożyć plastry cytryny oraz wymieszana papkę z pomidorów ,czosnku i oliwek,resztę rozsmarować po wierzchu ryby.
    Nakryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180*C (grzanie góra) 25 minut ,nastepnie odkryć, jeszcze chwilke zapiec i gotowe . . .
    Podawać z ulubionymi dodatkami . . .

    Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Dorada Oliwki Suszone pomidory Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować