Potrawa idealna na obiad w rodzinnym gronie, szybkie i smaczne danie. Bardzo proste w wykonaniu, nie wymagające specjalnych, drogich produktów. Porcja na 4 osoby.
40 min
Składniki:
500 gram filetu z dorsza
3 duże marchewki
2 garści świeżego szpinaku
250 gram pieczarek
Sól, pieprz, przyprawa do ryb
Folia aluminiowa
Ryba pieczona z warzywami w folii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obierz marchewkę, zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Pieczarki pokrój w kostke. Postaw patelnie na kuchence, wrzuć startą marchewkę i pokrojone wcześniej pieczarku, podlej warzywa wodą (ok. pół szklanki) i posól. Dorzuć dwie garści świeżego szpinaku. Mieszaj warzywa do miękkości. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem, bądź innymi ulubionymi przyprawami.
2.Rozłóż 4 kawałki folii aluminiowej (wystarczającej wielkości, aby zawinąć rybę), rybę podziel na równe części, każdą ułóż na folii i dopraw przyprawą do ryb oraz solą i pieprzem. Na każdej z ryb połóż wcześniej przygotowany farsz warzywny, zawiń całość w folię, podziurkuj z góry oraz spodu.
3.Nagrzej piekarnik do 180°C, przygotowane porcje ryb ułóż na blaszy do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
Gotową potrawę można podawać z dowolnym składnikiem, np. gotowane ziemniaki, pieczone ziemniaki, frytki.
Komentarze