Ryba pieczona z warzywami w folii

4.49 (142 ocen)

  • 40 min

Potrawa idealna na obiad w rodzinnym gronie, szybkie i smaczne danie. Bardzo proste w wykonaniu, nie wymagające specjalnych, drogich produktów. Porcja na 4 osoby.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 gram filetu z dorsza
    3 duże marchewki
    2 garści świeżego szpinaku
    250 gram pieczarek
    Sól, pieprz, przyprawa do ryb
    Folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba pieczona z warzywami w folii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obierz marchewkę, zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Pieczarki pokrój w kostke. Postaw patelnie na kuchence, wrzuć startą marchewkę i pokrojone wcześniej pieczarku, podlej warzywa wodą (ok. pół szklanki) i posól. Dorzuć dwie garści świeżego szpinaku. Mieszaj warzywa do miękkości. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem, bądź innymi ulubionymi przyprawami.
  • 2. Rozłóż 4 kawałki folii aluminiowej (wystarczającej wielkości, aby zawinąć rybę), rybę podziel na równe części, każdą ułóż na folii i dopraw przyprawą do ryb oraz solą i pieprzem. Na każdej z ryb połóż wcześniej przygotowany farsz warzywny, zawiń całość w folię, podziurkuj z góry oraz spodu.
  • 3. Nagrzej piekarnik do 180°C, przygotowane porcje ryb ułóż na blaszy do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
    Gotową potrawę można podawać z dowolnym składnikiem, np. gotowane ziemniaki, pieczone ziemniaki, frytki.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować