REKLAMA

Domowy PAPRYKARZ z wędzoną makrelą

wyświetlono: 311 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Domowy PAPRYKARZ z wędzoną makrelą to prosta i smaczna a przede wszystkim pełnowartościowa pasta pasująca zarówno do grzanek jak i świeżego pieczywa. Przygotowując ją w domu wiesz co jesz a jej przygotowanie wcale nie jest takie trudne jak się wydaje.

opublikowany: 04.07.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 wędzona makrela ok. 200 g
    100 g ryżu tj. 1 woreczek
    1 średnia marchewka
    1 średnia cebula
    1 mała pietruszka
    3 spore łyżki przecieru pomidorowego
    olej
    100 ml wody
    sól, pieprz
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    1 łyżeczka papryki wędzonej
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego

    opcjonalnie - dodatkowo 1 łyżeczka cukru
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Rodzaj diety:

Posiłek:

Jak zrobić Domowy PAPRYKARZ z wędzoną makrelą?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie i przestudzić. Oddzielić dokładnie mięsko rybki od ości. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do zeszklonej cebulki dodajemy utarta marchewkę z pietruszką a także liść laurowy i ziele angielskie - smażymy tak 5-6 minut. Następnie przecier pomidorowy mieszamy w 100 ml wody i przelewamy go do warzyw oraz doprawiamy przyprawami i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do tego momentu aż warzywa lekko zmiękną. Sprawdzamy smakowo czy nie potrzeba dodać jeszcze pieprzu, soli a w razie czego odrobinę cukru.
    Zestawiamy z ognia, dodajemy ryż i makrelę i dokładnie mieszamy. Gdy przestygnie to przechowujemy w lodówce 3-4 dni.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: JOANNA 55a IMG_1811

Paprykarz domowy z wędzoną makrelą

zdrowy paprykarz, bo domowy, bez konserwantów i smaczny

kategoria: Dania główne paprykarz opublikowany: 13.02.2013 | wyświetlono: 779 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE