Domowy PAPRYKARZ z wędzoną makrelą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Domowy PAPRYKARZ z wędzoną makrelą to prosta i smaczna a przede wszystkim pełnowartościowa pasta pasująca zarówno do grzanek jak i świeżego pieczywa. Przygotowując ją w domu wiesz co jesz a jej przygotowanie wcale nie jest takie trudne jak się wydaje.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 wędzona makrela ok. 200 g
    100 g ryżu tj. 1 woreczek
    1 średnia marchewka
    1 średnia cebula
    1 mała pietruszka
    3 spore łyżki przecieru pomidorowego
    olej
    100 ml wody
    sól, pieprz
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    1 łyżeczka papryki wędzonej
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego

    opcjonalnie - dodatkowo 1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Domowy paprykarz z wędzoną makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie i przestudzić. Oddzielić dokładnie mięsko rybki od ości. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do zeszklonej cebulki dodajemy utarta marchewkę z pietruszką a także liść laurowy i ziele angielskie - smażymy tak 5-6 minut. Następnie przecier pomidorowy mieszamy w 100 ml wody i przelewamy go do warzyw oraz doprawiamy przyprawami i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do tego momentu aż warzywa lekko zmiękną. Sprawdzamy smakowo czy nie potrzeba dodać jeszcze pieprzu, soli a w razie czego odrobinę cukru.
    Zestawiamy z ognia, dodajemy ryż i makrelę i dokładnie mieszamy. Gdy przestygnie to przechowujemy w lodówce 3-4 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makrela Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować