Domowy likier jajeczny Ajerkoniak śmietankowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Wyśmienicie aksamitny i kremowy w smaku likier jajeczny, który kiedyś robiła moja mama na rodzinne biesiadowanie. Czarne ziarenka prawdziwej wanilii wyglądają w likierze cudownie. Dawniej w latach 90-tych moja mama używała metalowej miski i drewnianej kulki ,aby ubić puszystą masę tego pysznego likieru. Dziś ja z postępem czasu używam szybszego robota ,który wyręcza mnie przed tą mozolną czynnością ucierania masy jajecznej.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 żółtek,
    1 szklanka drobnego cukru kryształu lub dobrej jakości cukier puder ,
    05 litra śmietany kremówki 36%,
    250 ml spirytusu,
    1 laska prawdziwej wanilii lub 2 cukry waniliowe.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Likiery Jajko

Domowy likier jajeczny ajerkoniak śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żółtka 1. Do miski wkładamy żółtka, ziarenka laski wanilii lub cukier waniliowy i miksujemy na najwyższych obrotach (koniecznie wszystkie produkty muszą mięć temperaturę pokojową). Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier i miksujemy tak długo ,aż masa jajeczna zwiększy objętość i rozpuści drobinki cukru.
  • Likier jajeczny Ajerkoniak 2. Jak mamy już puszystą pasę jajeczną to małym strumieniem ,na wolnych obrotach dodajemy śmietankę.
  • Likier jajeczny Ajerkoniak 3. Na koniec dodaj powoli szklankę spirytusu i delikatnie połącz wszystkie składniki.
  • Likier jajeczny Ajerkoniak 4. Tak przygotowany likier przelej do karafki najlepiej z szeroką szyjką,aby likier można było swobodnie nalać do kieliszka. Przechowujemy w lodówce,ale przed podaniem wyjmujemy likier z lodówki co najmniej 5 godzin wcześniej ,aby nabrał temperatury pokojowej.

Porady

Z pozostałych białek polecam upiec pyszną bezę .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować