Ajerkoniak babci Ani

  • wyświetlono: 164645 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Smak tego ajerkoniaku przypomina mi ten robiony przez moją babcię Anię. Był to jej ulubiony alkohol i zawsze na imieniny robiłyśmy go dla babci. Teraz pozostał tylko wspomnień czas i smak oraz babciny przepis.

  • 15min

Składniki

Produkty potrzebne do przepisu:
• 250 ml spirytusu
• 250ml zagęszczonego mleczka z puszki (niesłodzonego)
• 250 dag cukru pudru
• 5 żółtek

Sposób przygotowania przepisu:

Ajerkoniak babci Ani

  • 1. Jak to zrobić:
    Żółtka ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem.
    Dolewamy mleczko z puszki i miksujemy.
    Na końcu delikatnie wlewamy spirytus. Mieszamy, przelewamy do butelek
    i schładzamy.
    Można pić od razu, ale znacznie lepiej smakuje po ok. 24 godzin chłodzenia.
    Idealny do lodów, na desery oraz do delektowania się samym w sobie likierem.

Porady

Delikatnie i powolutku wlewać spirytus i delikatnie wymieszać go z resztą płynu. Dobrze schłodzić.
Przechowywać w lodówce bądź innym niedostępnym miejscem dla facetów, którzy też uwielbiają ten likier (mimo że jest babskim alkoholem)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babcilikier jajecznykonkurs_nalewki
 

Komentarze

Podobne przepisy

domowy likier jajeczny

Dodane przez: katrinaM24

domowy ajerkoniak - likier jajeczny

pyszny, delikatny, kremowy trunek

Likier jajeczny z nutką kokosu.

Dodane przez: matuszczakasia

Kokosowy ajerkoniak

Likier jajeczny z nutką kokosu

AJERKONIAK DOMOWY

Dodane przez: Konto nieaktywne

AJERKONIAK DOMOWY

bardzo smaczny

koktajl lodowy

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Koktajl bananowo-lodowy z ajerkoniakiem

Pyszny koktajlowo-lodowy deser...

kawa mrożona

Dodane przez: Ewelina Marcin

Kawa mrożona z ajerkoniakiem

Kawa mrożona to idealny napój na...

Likier kawowy według babci Wandy

Dodane przez: adzia281186

Likier kawowy według babci Wandy

Delikatny, aksamitny smak poprawi...