Ajerkoniak babci Ani

4.28 (233 ocen)

  • 15 min

Smak tego ajerkoniaku przypomina mi ten robiony przez moją babcię Anię. Był to jej ulubiony alkohol i zawsze na imieniny robiłyśmy go dla babci. Teraz pozostał tylko wspomnień czas i smak oraz babciny przepis.

  • 15 min

Składniki:

  • Produkty potrzebne do przepisu:
    • 250 ml spirytusu
    • 250ml zagęszczonego mleczka z puszki (niesłodzonego)
    • 250 dag cukru pudru
    • 5 żółtek
Wystaw ocenę:

4.28 (233 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Likiery

Ajerkoniak babci ani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jak to zrobić:
    Żółtka ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem.
    Dolewamy mleczko z puszki i miksujemy.
    Na końcu delikatnie wlewamy spirytus. Mieszamy, przelewamy do butelek
    i schładzamy.
    Można pić od razu, ale znacznie lepiej smakuje po ok. 24 godzin chłodzenia.
    Idealny do lodów, na desery oraz do delektowania się samym w sobie likierem.

Porady

Delikatnie i powolutku wlewać spirytus i delikatnie wymieszać go z resztą płynu. Dobrze schłodzić. Przechowywać w lodówce bądź innym niedostępnym miejscem dla facetów, którzy też uwielbiają ten likier (mimo że jest babskim alkoholem)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier jajeczny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować