Likier jajeczny Adwokat

4.49 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Likier jajeczny znany jest pod wieloma nazwami, a najpopularniejsze to Ajerkoniak i Adwokat. Nazwa ajerkoniak powstała z połączenia dwóch słów - niemieckiego Eier i francuskiego cognac .W USA mająt eggnog, w Meksyku rompoge, w Wenezuelii ponche crema, a z Puerto Rico to coquito.

Składniki:

  • • 12 żółtek
    • 30 dkg cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 1/2 litra mleka
    • 1/2 litra spirytusu
Wystaw ocenę:

4.49 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Likiery

Likier jajeczny adwokat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Mleko zagotować.
    • Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
    • Dodawać powoli ciepłe mleko cały czas ucierając.
    • Na koniec wlewać powoli mieszając spirytus.
    • Zlać do butelek i odstawić na tydzień w zimne i ciemne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier jajeczny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować