domowy ajerkoniak - likier jajeczny

4.5 (152 ocen)

  • 15 min

pyszny, delikatny, kremowy trunek

  • 15 min

Składniki:

  • -7 świeżych jajek
    -3 łyżki cukru pudru
    -500 ml mleka skondensowanego NIESŁODZONEGO
    -ok 1 szkl wódki * można dodać mniej wódki i trochę spirytusu jeśli lubimy mocniejsze trunki
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Domowy ajerkoniak - likier jajeczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka sparzamy, oddzielamy białka od żółtek. Białka nam są niepotrzebne.
    Żółtka ubijamy na puch z cukrem pudrem, muszą być puszyste i białe. Ubijanie trwa około 5-8 minut :-)


    Po ubiciu żółtek dodajemy ciągle miksując małym strumieniem zimne mleko skondensowane.
    Następnie po dokładnym zmieszaniu się żółtek z mlekiem dodajemy powoli i delikatnie alkohol.
    Wszystko mieszamy, przelewamy do butelki lub butelek.

    I nasz likier jest gotowy. jak widać małym kosztem można zrobić bardzo pyszny i naturalny trunek.
    Likier należy przechowywać w lodówce, jednak w związku z tym iż jest on wykonany z surowych żółtek, należy przechowywać go max 3-4 dni. Ale raczej tyle się nie uchowa :-) Jest zbyt pyszny :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować