Dżem z czarnej porzeczki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

To wspaniały czas na pyszne dżemy. Dżem z czarnej porzeczki jest dopełnieniem lata w domowej spiżarni.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg czarnej porzeczki
    1 kg cukru kryształu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czarna porzeczkę umyć obrać z gałązek. Przełożyć do garnka z grubym dnem wsypać cukier i gotować na małym ogniu bez przykrycia często mieszając 2 godziny i 30 minut. Gorący przełożyć do wyparzonych słoiczków zakręcić i ułożyć na blacie denkiem do dołu.

Porady

Dżem z czarnej porzeczki przełożony gorący do słoiczków nie wymaga pasteryzacji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować