Domowy chleb żytni na zakwasie

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

Nie ma to, jak pachnący domowy chleb na zakwasie. Dodatek ziaren- wzbogaca smak.

  • 60 min

Składniki:

  • Zakwas na chleb:
    Zakwas:
    100 g mąki żytniej, plus mąka na kolejne dni
    100 ml letniej wody, plus woda na kolejne dni

    Ciasto na chleb:
    500 g mąki żytniej, typ 720
    500 g mąki pszennej, typ 550
    400 ml ciepłej wody
    4 płaskie łyżeczki soli
    garść ziaren słonecznika
    garść pestek dyni
    garść otrąb pszennych z żurawiną
    4 czubate łyżki zakwasu na chleb
    kminek lub siemię lniane do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Domowy chleb żytni na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zakwas na chleb 1. Wykonanie zakwasu: do szklanego dużego słoja wsypujemy 100 g mąki żytniej, wlewamy 100 ml letniej wody. Mieszamy, przykrywamy słój lnianą ściereczką, obwiązujemy gumką, zostawiamy w temp. 30 stopni C. Codziennie dosypujemy do słoja po 50 g mąki żytniej i wlewamy 50 ml letniej wody. Czynimy tak do momentu wyrośnięcia zakwasu i ukazania się bąbelków powietrza.
  • przesiana mąka żytnia i pszenna 2. Wykonanie ciasta na chleb:
    W misce mieszamy obie mąki.
  • mąka, ziarna słonecznika, dyni i otręby pszenne 3. Wsypujemy ziarna, otręby, sól.
  • ciasto na chleb z zakwasem 4. Wlewamy zakwas i wodę.
  • wyrobione ciasto na chleb 5. Wyrabiamy ciasto szybko ręką.
  • wyrośnięte ciasto na chleb 6. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 8 godz.
  • ciasto na chleb w formie- przed pieczeniem 7. Formę wykładamy pergaminem.
    Nakładamy równo ciasta chlebowego. Wierzch moczymy słoną wodą, obsypujemy kminkiem lub siemieniem lnianym.
    Nacinamy po wierzchu ciasto, aby chleb nie popękał podczas pieczenia.
  • upieczony chleb żytni na zakwasie 8. Chleb pieczemy w 170 stop. C przez ok. 45 min. Wyłączamy piekarnik, pozostawiamy na chwilkę w nim chleb.
  • upieczony chleb żytni na zakwasie 9. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, ściągamy pergamin.
  • chleb żytni na zakwasie 10. Chleb, jeszcze ciepły pysznie smakuje, nawet z samym masłem.
  • domowy chleb żytni na zakwasie 11. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Podany czas przygotowania jest- bez okresu wyrastania. Wszystko zależy od temperatury otoczenia. Ciasto nie zawiera drożdży, ale pomimo tego ładnie wyrasta. Chlebek po upieczeniu jest smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. Polecam, min: na dietę, dla cukrzyków, ciśnieniowców, seniorów i dzieci. Wymiar formy, to 42x13,5 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować