Domowy chleb żytni na zakwasie

  • wyświetlono: 2959 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Nie ma to, jak pachnący domowy chleb na zakwasie. Dodatek ziaren- wzbogaca smak.

  • 60min

Składniki

Zakwas na chleb:
Zakwas:
100 g mąki żytniej, plus mąka na kolejne dni
100 ml letniej wody, plus woda na kolejne dni

Ciasto na chleb:
500 g mąki żytniej, typ 720
500 g mąki pszennej, typ 550
400 ml ciepłej wody
4 płaskie łyżeczki soli
garść ziaren słonecznika
garść pestek dyni
garść otrąb pszennych z żurawiną
4 czubate łyżki zakwasu na chleb
kminek lub siemię lniane do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy chleb żytni na zakwasie

  • zakwas na chleb1. Wykonanie zakwasu: do szklanego dużego słoja wsypujemy 100 g mąki żytniej, wlewamy 100 ml letniej wody. Mieszamy, przykrywamy słój lnianą ściereczką, obwiązujemy gumką, zostawiamy w temp. 30 stopni C. Codziennie dosypujemy do słoja po 50 g mąki żytniej i wlewamy 50 ml letniej wody. Czynimy tak do momentu wyrośnięcia zakwasu i ukazania się bąbelków powietrza.
  • przesiana mąka żytnia i pszenna2. Wykonanie ciasta na chleb:
    W misce mieszamy obie mąki.
  • mąka, ziarna słonecznika, dyni i otręby pszenne3. Wsypujemy ziarna, otręby, sól.
  • ciasto na chleb z zakwasem4. Wlewamy zakwas i wodę.
  • wyrobione ciasto na chleb5. Wyrabiamy ciasto szybko ręką.
  • wyrośnięte ciasto na chleb6. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 8 godz.
  • ciasto na chleb w formie- przed pieczeniem7. Formę wykładamy pergaminem.
    Nakładamy równo ciasta chlebowego. Wierzch moczymy słoną wodą, obsypujemy kminkiem lub siemieniem lnianym.
    Nacinamy po wierzchu ciasto, aby chleb nie popękał podczas pieczenia.
  • upieczony chleb żytni na zakwasie8. Chleb pieczemy w 170 stop. C przez ok. 45 min. Wyłączamy piekarnik, pozostawiamy na chwilkę w nim chleb.
  • upieczony chleb żytni na zakwasie9. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, ściągamy pergamin.
  • chleb żytni na zakwasie10. Chleb, jeszcze ciepły pysznie smakuje, nawet z samym masłem.
  • domowy chleb żytni na zakwasie11. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy.
Podany czas przygotowania jest- bez okresu wyrastania. Wszystko zależy od temperatury otoczenia.
Ciasto nie zawiera drożdży, ale pomimo tego ładnie wyrasta.
Chlebek po upieczeniu jest smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. Polecam, min: na dietę, dla cukrzyków, ciśnieniowców, seniorów i dzieci.
Wymiar formy, to 42x13,5 cm.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dla dziecikminekotręby pszennepestki dyniziarna słonecznikakuchnia polskazdrowie na talerzusiemię lnianemaka zytniachleb na zakwasietaniDOMOWE PIECZYWOzakwas na chlebdla urodymój przepisłatwy przepisdla kobiet w ciążydla odchudzających sięna dietęzdrowy chleburoczysty stółsmakuje mojej rodziniena świątecznypieczywo dla cukrzykówdla seniorówdla chorych na tarczycę

Komentarze

Podobne przepisy

chleb

Dodane przez: kamila19851

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

Chleb na zakwasie może wydawać...

Chleb żytni na zakwasie

Dodane przez: aga3103

Chleb żytni na zakwasie

To popisowy chleb według autorskiego...

chleb żytnio - pszenny

Dodane przez: Gospodyni

Chleb żytnio – pszenny na zakwasie

Pyszny chleb na zakwasie żytnim.

image-20nqm85

Dodane przez: Marica738

Chleb żytni na zakwasie żytnim

Tak powoli małymi kroczkami oswajam...

Chleb pszenno - żytni na zakwasie

Dodane przez: bienpyt

Chleb pszenno - żytni na zakwasie

Wypróbowałam wiele przepisów na...

Chleb razowy na żytnim zakwasie.

Dodane przez: weronika63

Chleb razowy na żytnim zakwasie

Bardzo zdrowy chleb razowy z dodatkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE