Chleb orkiszowo-razowy z ziarnami.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Wiele chlebów upiekłam, zanim powstał ten najlepszy, sprawdzoną recepturą pragnę się z Wami podzielić.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Zakwas:
    10 łyżek mąki żytniej
    1 dag drożdży
    woda

    Zaczyn:
    5 dag drożdży
    1 łyżka cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki wody

    Ponadto:
    1 kg mąki pszennej wrocławskiej lub poznańskiej
    1 szklanka mąki pszennej razowej
    1 szklanka mąki orkiszowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mielonego siemienia lnianego
    1 łyżka soli
    ok. 1 l wody
    garść siemienia lnianego w ziarenkach
    ew. słonecznik, pestki dyni


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chleb orkiszowo-razowy z ziarnami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zakwasu wymieszać z wodą do konsystencji gęstej śmietany i zostawić w ciepłym miejscu do zakwaszenia przynajmniej 1 dzień.
  • 2. Składniki zaczynu wymieszać i zostawić do wyrośnięcia (ok.10 minut). Do zaczynu dodać 5 łyżek zakwasu.
  • 3. Do miski wsypać suche składniki, dodać zaczyn z zakwasem, wlać ciepłą wodę i wyrabiać ciasto drewnianą łyżką lub ręką ok. 15 minut. Ciasto ma być nie za rzadkie, ale i nie za gęste.
  • 4. Wyrobione ciasto kłaść od razu do 2 foremek keksówek o wym. 28x9 cm, natłuszczonych i wysypanych bułką tartą lub mąką. Zostawić do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.
  • 5. Przed włożeniem do nagrzanego pieca nakłuć chleby patyczkiem. Piec początkowo w 200 stopniach, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. W sumie piec ok. 1 godziny.
  • 6. Po upieczeniu chleby posmarować wodą i zawinąć w ściereczkę, aż ostygną.

Porady

Dzięki dodaniu zakwasu chleb długo utrzymuje świeżość i nie psuje się. Część zakwasu zostawiam do następnego pieczenia, dodaję do niego kilka łyżek mąki żytniej, trochę wody i mieszam.Zostawiam na kilka dni w chłodnym miejscu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować