Pyszne, aromatyczne pesto z bazylii idealne jako dodatek do piersi kurczaka, krewetek czy solo ze spaghetti
15 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
- 1 duża doniczka bazylii,
- 1 ząbek czosnku,
- ok. 70 ml oliwy z oliwek (extra vergine),
- ok. 10 g tartego Parmezanu/Grana Padano lub innego twardego sera np. Bursztyn,
- ok. 2 łyżki orzeszków pinii (prażonych na suchej patelni),
- świeżo zmielona sól morska i czarny pieprz (do smaku).
Domowe pesto bazyliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzeszki prażymy na suchej patelni do zarumienienia. Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu lub zmiksować w blenderze, tak aby powstały małe drobinki składników, na koniec doprawić solą morską i pieprzem.
Komentarze