Domowe pesto bazyliowe

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszne, aromatyczne pesto z bazylii idealne jako dodatek do piersi kurczaka, krewetek czy solo ze spaghetti

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 duża doniczka bazylii,
    - 1 ząbek czosnku,
    - ok. 70 ml oliwy z oliwek (extra vergine),
    - ok. 10 g tartego Parmezanu/Grana Padano lub innego twardego sera np. Bursztyn,
    - ok. 2 łyżki orzeszków pinii (prażonych na suchej patelni),
    - świeżo zmielona sól morska i czarny pieprz (do smaku).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Pesto Spaghetti Pasty

Domowe pesto bazyliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzeszki prażymy na suchej patelni do zarumienienia. Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu lub zmiksować w blenderze, tak aby powstały małe drobinki składników, na koniec doprawić solą morską i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

4.49 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Domowe pesto bazyliowe

To może cię zainteresować