Pesto bazyliowe

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię aromat świeżych ziół, dlatego to pesto mnie zachwyciło. To bardzo aromatyczny i świetny dodatek do dań z makaronu i nie tylko.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 100 g świeżych listków bazylii
    2) 80 g startego sera grana padano
    3) 30 g orzechów laskowych
    4) ząbek czosnku
    5) 150 g oliwy z oliwek
    6) sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pesto Pasty

Pesto bazyliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy prażymy na suchej patelni.
  • 2. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy blenderem na jednolitą masę, ale tak, aby były w niej wyczuwalne małe kawałeczki orzechów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pesto jest gęste, dlatego w miarę potrzeby można dodać jeszcze trochę oliwy albo np. wody pozostałej po gotowaniu makaronu.

Porady

Pesto można przechowywać w lodówce do trzech tygodni, ale trzeba umieścić je w słoiku, zalać oliwą i szczelnie zamknąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować