Makaron z pesto, szpinakiem i pomidorami

4.43 (162 ocen)

  • 25 min

Wszyscy w domu jesteśmy wegetarianami, a ta potrawa nie tylko zapewnia doznania smakowe, ale i witaminowe :)

  • 25 min

Składniki:

  • 350 g makaronu spaghetti
    3-4 kopiaste łyżeczki zielonego pesto z bazylii
    opakowanie mrożonego szpinaku
    3 suszone pomidory
    1 ząbek czosnku
    1-2 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.43 (162 ocen)

Makaron z pesto, szpinakiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak wrzucamy do rondelka i grzejemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu aż się rozmrozi, a nadmiar wody wyparuje. W tym czasie gotujemy również makaron. Kiedy makaron i szpinak nie potrzebują już specjalnie naszej uwagi (szpinak mieszamy nadal od czasu do czasu). Wyjmujemy kolejny rondelek albo małą patelnię, kroimy czosnek drobniutko i podsmażamy na oliwie. Suszone pomidory również drobniutko kroimy i dodajemy do czosnku. Podsmażamy 2 minuty i wyłączamy ogień. Ugotowany makaron odlewamy i wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodajemy pesto i pomidory z czosnkiem, dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy szpinak i mieszamy.

Porady

Żeby makaron się nie sklejał to do wody można dodać łyżkę oliwy. Jeżeli jemy od razu to darujmy sobie przepłukiwanie makaronu zimną wodą - będzie smaczniejszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować