Domowe pesto bazyliowe

  • wyświetlono: 6536 |
  • dodany do książki kucharskiej: 18 |
  • polecenia: 0

Samodzielnie zrobione pesto jest dużo tańsze niż ze sklepu. Efekt jest świetny, a satysfakcja wielka.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Henryka Jędruszczak, Lublin
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 15min

Składniki

● 3,5 szkl. liści bazylii
● ok. 10 dag parmezanu
● 4 ząbki czosnku
● 1/2 szkl. oliwy
● 1/2 szkl. orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe pesto bazyliowe

  • 1. Bazylię myjemy i dokładnie
    osuszamy papierowym
    ręcznikiem
    kuchennym. Czosnek
    obieramy i przeciskamy
    przez
    praskę.
  • 2. Parmezan ścieramy
    na tarce o małych
    oczkach i mieszamy
    z czosnkiem,
    orzeszkami ziemnymi i bazylią. Stopniowo dolewając
    oliwy, miksujemy na jednolitą
    masę.

PP_05-2012

Porady

RADY Henryki Jędruszczak
Pesto dodane do makaronu, sosu lub sałatki nada potrawie oryginalny smak i aromat.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilz_roznych_stron_swiatabazylia

Komentarze

Podobne przepisy

Majonez bazyliowy

Dodane przez: Aneta_77

Majonez bazyliowy

Majonez z dodatkiem pesto z bazylii,...

image-1v2q30d

Dodane przez: Ewelina Marcin

Bazyliowe ślimaczki

Bazyliowe ślimaczki z pomidorowego...

Moje pesto

Dodane przez: Mat96UK

Pesto

Zwykle podaję je w najprostszej...

Krakersy z pastą bazyliową

Dodane przez: quchniakaroli

Krakersy z pastą bazyliową

Pomysł na przekąskę na domową imprezę...

image-0840pf5

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

ORYGINALNE PESTO Z BAZYLI (PESTO alla GENOVESE)

Pesto alla Genovese, bo taka jest...

image-0k0pynr

Dodane przez: Ewelina Marcin

BAGIETKA BAZYLIOWO – CZOSNKOWA

Bagietka to wyśmienita przekąska...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE