Domowe monte z kaszy jaglanej

4.5 (155 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zdrowe i obłędne w smaku domowe monte z kaszy jaglanej. Bardzo polubiłam kaszę jaglaną i lubię z nią eksperymentować. Przetestowałam jedzenie deseru w wersji na ciepło i na zimo – wygrywa wersja na ciepło.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
    1 szklanka mleka 3,2%
    1 banan
    1,5 łyżki ciemnego kakao
    1 łyżeczka miodu
    1 garść orzechów laskowych
    2 łyżeczki wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe monte z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną przelewamy na sitku wrzątkiem. W ten sposób pozbywamy się goryczki. Kaszę przekładamy do garnka, wlewamy mleko. Całość gotujemy na małym ogniu, często mieszamy. Gdy kasza wchłonie całe mleko, oznacza to, że jest dobra. Ciepłą kaszę przekładamy do miski. Wlewamy miód, dodajemy pokrojonego banana, orzechy laskowe oraz ciemne kakao. Wszystko blendujemy na gładki krem. Gotowy krem przekładamy do szklaneczek lub małych szklanych kubeczków po jogurtach. Wierzch dekorujemy wiórkami kokosowymi i orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować