Zdrowe i obłędne w smaku domowe monte z kaszy jaglanej. Bardzo polubiłam kaszę jaglaną i lubię z nią eksperymentować. Przetestowałam jedzenie deseru w wersji na ciepło i na zimo – wygrywa wersja na ciepło.
Domowe monte z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną przelewamy na sitku wrzątkiem. W ten sposób pozbywamy się goryczki. Kaszę przekładamy do garnka, wlewamy mleko. Całość gotujemy na małym ogniu, często mieszamy. Gdy kasza wchłonie całe mleko, oznacza to, że jest dobra. Ciepłą kaszę przekładamy do miski. Wlewamy miód, dodajemy pokrojonego banana, orzechy laskowe oraz ciemne kakao. Wszystko blendujemy na gładki krem. Gotowy krem przekładamy do szklaneczek lub małych szklanych kubeczków po jogurtach. Wierzch dekorujemy wiórkami kokosowymi i orzechami.
Komentarze