Domowe masło

  • wyświetlono: 1723 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Smaczne, świeżutkie masełko, polecam

  • 20min

Składniki

1/2 l śmietany 30 lub 36 %

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe masło

  • 1. Mocno schłodzoną śmiętanę przelałam do wysokiego naczynia. Mikserem na najwyższych obrotach miksowałam 15 minut aż pojawiły się duże grudy masła i oddzieliła się maślanka. Zawartość naczynia przelałam na sito zachowując maślankę. Następnie grudy masła płukałam na sicie pod bieżącą zimną wodą z resztek maślanki. Wypłukane dobrze masło włożyłam do miski z zimną wodą i rękoma pod wodą uformowałam osełkę. Z tej porcji śmietany wyszło 16 dag masła

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kuchnia polska

Komentarze

Podobne przepisy

Masło z orzechów włoskich

Dodane przez: i love food

Domowe masło z orzechów włoskich

Masło orzechowe idealne na kanapki,...

Domowe masło orzechowe

Dodane przez: Ania1408

Domowe masło orzechowe

Bajecznie proste w przygotowaniu....

masło orzechopwe

Dodane przez: capri

domowe masło orzechowe

Przygotowując je w ten sposób mamy...

image-24jjs3l

Dodane przez: Sliczna6

Domowe masło orzechowe.

Banalnie proste i w 100 z samych...

Masło orzechowe

Dodane przez: Joatar

Domowe masło orzechowe

Nigdy nie jadłam, bardzo chciałam...

Masło

Dodane przez: caroline1983

Masło

Nie ma nic lepszego niż domowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE