Prezentowanie przez mnie hamburgery smakują o wiele lepiej niż te kupowane w sieciowych fast foodach. Są także o wiele zdrowsze, gdyż wiemy co w nich jest. Można dowolnie komponować dodatki:)
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
MIęSO::
- chuda mielona wołowina: 400 gramów
- cebula (średnia): 0.5 sztuki
- musztarda Dijon: 0.5 łyżeczki
- sól: 1 szczypta
- pieprz: 1 szczypta
- oliwa (do natłuszczenia): 1 łyżeczka
DODATKOWO::
- Bułki do hamburgerów: 6 sztuk
- ser żółty (najlepiej szybko topiący się gatunek): 6 plastrów
- pomidor: 1 sztuka
- cebula czerwona: 0.5 sztuki
- ogórek kiszony: 1 sztuka
- sałata (dwie garści rozdrobnionej sałaty (lodowej, masłowej, kapusty pekińskiej lub rukoli - wg uznania)): 2 sztuki
- majonez: 1 łyżka
- ketchup pikantny: 1 łyżka
- musztarda: 1 łyżka
Domowe hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umieścić w misce, dodać drobniutko posiekaną połowę cebuli, musztardę, posypać pieprzem i solą. Dokładnie zagnieść, spróbować (to nie jest aż tak przerażające) i ewentualnie dosolić. Podzielić na 6 równych kulek, odstawić.
Sałatę wymieszać z pietruszką. Ogórka, pomidora i cebulę pokroić (cebulę w cienkie piórka).
2.Bułki przepołowić. Rozgrzać posmarowany tłuszczem grill lub patelnię grillową. Mięso spłaszczyć do wymiarów bułki (powinno mieś około 0,5 cm grubości), smażyć do zrumienienia. W tym czasie bułki zrumienić w tosterze lub położyć na grillu.
3.Na gorącym spodzie bułki umieścić ser, na nim mięso, ketchup i musztardę (dzięki temu ser się rozpuści). Następnie ułożyć spory plaster pomidora, plasterki ogórka i cebuli. Wierzchnią część bułki posmarować majonezem, przykleić do niego odrobinę sałaty i złożyć hamburgera. Można hamburgery ułożyć na tacce na grillu, aby je podgrzać albo włożyć na 30 sekund do mikrofalówki.
Komentarze