Domowe hamburgery

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Każdy lubi czasem zjeść jakieś danie typu fast-food. Te domowe wersje są o wiele smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze, bo pełne pełnowartościowych składników.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
    4 bułki (wg uznania - pszenne, graham, z sezamem, z ziarnami itp.)
    8 listków sałaty
    2 pomidory
    4 ogórki konserwowe
    pół czerwonej cebuli
    4 plasterki żółtego sera
    majonez
    przyprawy: sól, pieprz, czosnek, kolendra, ulubione zioła do mięsa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Hamburgery

Domowe hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mielone mięso wołowe przyprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, kolendrą i innymi ziołami wg uznania. Uformować 4 płaskie kotlety. Usmażyć na patelni grillowej bez użycia tłuszczu.

    2. Przekrojone na pół bułki podgrzewamy w piekarniku.

    3. Pomidory, ogórki konserwowe kroimy w plastry, cebulę kroimy na cienie krążki. Sałatę myjemy i osuszamy.

    4. Ciepłe bułki smarujemy po wewnętrznej stronie majonezem.

    5. Na posmarowanej majonezem bułce układamy liść sałaty, cebulę, ogórki, pomidory usmażony kotlet, ser żółty, pomidory, ogórki,sałatę i przykrywamy drugą częścią bułki, również posmarowaną cienko majonezem. Przebijamy patyczkiem do szaszłyków.

    Smacznego.

Porady

Aby sos był mniej kaloryczny, można połowę majonezu zastąpić kremowym jogurtem naturalnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować