Domowe drożdżówki ze śliwką w syropie i chrupiącą kruszonką

  • wyświetlono: 318 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Domowe, mięciutkie, puszyste bułeczki ze śliwkami i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem zapasów ze słoiczków konfitury. Bułeczki rozpływają się w ustach i szybko znikają przy małej czarnej z najbliższymi. Domowy wypiek pachnący śliwkami z domowego sadu to smak dzieciństwa, którego się nie zapomina, to także przepis z zeszytu mamy przekazywany kolejnym pokoleniom naszej rodziny.

Ewelina Marcin
  • 12 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

750g śliwek w syropie

Ciasto:
660g mąki pszennej
300ml letniego mleka
100g masła
180g cukru
2 żółtka
3 jajka
60g świeżych drożdży
szczypta soli

Kruszonka:
130g mąki pszennej
60g cukru
70g masła ekstra

Dodatkowo:
olej do wysmarowania blachy
1 jajko rozkłócone do posmarowania

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe drożdżówki ze śliwką w syropie i chrupiącą kruszonką

  • 1. Kruszonka:
    Masło, mąkę i cukier wymieszać rękoma i rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
  • 2. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę, dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę, szczyptę soli, wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość 2,5-3cm. Następnie wyciąć z ciast koła (o średnicy 9 cm), przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia, w każdej bułeczce zrobić zagłębienie, wypełnić śliwkami i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować brzegi rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15 - 20 minut.
  • 4. Gotowe bułeczki można posypać cukrem pudrem. Z porcji wychodzi około 20 bułeczek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Deserbułeczkidrożdzówkido kawysmacznyszybkiz kruszonkąze śliwkądrożdżówki domoweśliwka w syropie

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowe ze śliwką i kruszonką

Dodane przez: ankad21

Drożdżowe ze śliwką i kruszonką

Mięciutka i puszysta drożdżówka...

Drożdżowe Ze Śliwkami I Kruszonką

Dodane przez: gotowanietoproste

Drożdżowe Ze Śliwkami I Kruszonką

Do takich śliweczek, drożdżowe...

ciasto

Dodane przez: bieniaszka

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Kruche ciasto, śliwki i słodka...

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Dodane przez: Anyzkowo

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Lekkie i puszyste ciasto

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Dodane przez: Paulina1507

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Pyszne i łatwe w wykonaniu ciasto...

Sernik ze śliwkami i migdałową kruszonką

Dodane przez: 2milutka

Sernik ze śliwkami i migdałową kruszonką

Pełnia lata to dobry czas aby cieszyć...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE