Domowe drożdżówki ze śliwką w syropie i chrupiącą kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Domowe, mięciutkie, puszyste bułeczki ze śliwkami i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem zapasów ze słoiczków konfitury. Bułeczki rozpływają się w ustach i szybko znikają przy małej czarnej z najbliższymi. Domowy wypiek pachnący śliwkami z domowego sadu to smak dzieciństwa, którego się nie zapomina, to także przepis z zeszytu mamy przekazywany kolejnym pokoleniom naszej rodziny.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 750g śliwek w syropie

    Ciasto:
    660g mąki pszennej
    300ml letniego mleka
    100g masła
    180g cukru
    2 żółtka
    3 jajka
    60g świeżych drożdży
    szczypta soli

    Kruszonka:
    130g mąki pszennej
    60g cukru
    70g masła ekstra

    Dodatkowo:
    olej do wysmarowania blachy
    1 jajko rozkłócone do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Domowe drożdżówki ze śliwką w syropie i chrupiącą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka:
    Masło, mąkę i cukier wymieszać rękoma i rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
  • 2. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę, dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę, szczyptę soli, wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość 2,5-3cm. Następnie wyciąć z ciast koła (o średnicy 9 cm), przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia, w każdej bułeczce zrobić zagłębienie, wypełnić śliwkami i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować brzegi rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15 - 20 minut.
  • 4. Gotowe bułeczki można posypać cukrem pudrem. Z porcji wychodzi około 20 bułeczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować