domowe cheeseburgery w wersji Halloween

0 (0 ocen)

Propozycja pysznych domowych hamburgerów w wersji na Halloween.

Składniki:

  • HAMBURGERY (4 - 5 sztuki):
    500 - 700 g mielonej szynki wołowej
    świeży koperek
    cebula czerwona
    przyprawy: sól morska, czosnek granulowany, papryka słodka, chili, kilka kropel tabasco, pieprz kolorowy (mielony), gorczyca (roztarta w moździerzu), cukier, kolendra(roztarta w moździerzu), majeranek.
    2 jajka

    opcjonalnie bułka tarta do oprószenia kotletów

    BUŁKI (12 sztuk):
    2 szklanki mąki pszennej
    5 dag drożdży, świeżych piekarskich
    3 łyżeczki cukru
    łyżeczka soli
    szklanka mleka w temperaturze pokojowej
    czarnuszka około łyżki
    papryka chili około łyżeczki
    sezam do posypania

    SOS:
    keczup i musztarda

    dodatkowo
    4 plasterki sera topionego w plasterkach u mnie cheddar

    opcjonalnie
    pomidor
    cebula
    ogórek konserwowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowe cheeseburgery w wersji halloween - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. HAMBURGERY> sposób wykonania:
    Mięso mieszamy z przyprawami, jajkami, posiekanym koperkiem, drobno pokrojoną cebulą. Z mięsa formujemy 4 płaskie burgery. Smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju około 5 - 6 minut z każdej strony.
  • 2. BUŁKI> sposób wykonania:
    Do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy przesianą mąkę. Na środku mąki robimy dołek wlewamy do niego mleko, kruszymy drożdże, wsypujemy cukier i sól, przykrywamy mąką. Miskę nakrywamy lnianą ściereczką i czekamy, aż rozczyn wyrośnie. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy czarnuszkę i chili. Ciasto ręcznie wyrabiamy lub w robocie kuchennym jeśli taki posiadamy. Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe spokojne miejsce do wyrośnięcia. Powinno o połowę zwiększyć swoją objętość.

    Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy. Formujemy bułeczki. Układamy je w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i ponownie czekamy do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte bułki delikatnie smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni C i pieczemy ok. 15- 20 minut - do momentu kiedy patyczek wetknięty w bułeczki będzie suchy. Bułki wyjmujemy z piecyka, na chwilę odstawiamy, po czym wykładamy na kratkę do ostygnięcia.
  • 3. SOS> sposób wykonania:
    Musztardę w równych proporcjach mieszamy z keczupem.
  • 4. Przygotowane hamburgery podajemy w przekrojonych jeszcze ciepłych bułkach posmarowanych sosem oraz z dodatkiem pomidora, plastrami cebuli, sera i ogórka.
  • 5. Aby nadać hamburgerom halloweenowego wyglądu wystarczy plasterek serka topionego wyciąć na kształt dyni halloweenowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Halloween Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować