Domowe cheeseburgery w wersji halloween - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.HAMBURGERY> sposób wykonania:
Mięso mieszamy z przyprawami, jajkami, posiekanym koperkiem, drobno pokrojoną cebulą. Z mięsa formujemy 4 płaskie burgery. Smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju około 5 - 6 minut z każdej strony.
2.BUŁKI> sposób wykonania:
Do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy przesianą mąkę. Na środku mąki robimy dołek wlewamy do niego mleko, kruszymy drożdże, wsypujemy cukier i sól, przykrywamy mąką. Miskę nakrywamy lnianą ściereczką i czekamy, aż rozczyn wyrośnie. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy czarnuszkę i chili. Ciasto ręcznie wyrabiamy lub w robocie kuchennym jeśli taki posiadamy. Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe spokojne miejsce do wyrośnięcia. Powinno o połowę zwiększyć swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy. Formujemy bułeczki. Układamy je w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i ponownie czekamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki delikatnie smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni C i pieczemy ok. 15- 20 minut - do momentu kiedy patyczek wetknięty w bułeczki będzie suchy. Bułki wyjmujemy z piecyka, na chwilę odstawiamy, po czym wykładamy na kratkę do ostygnięcia.
3.SOS> sposób wykonania:
Musztardę w równych proporcjach mieszamy z keczupem.
4.Przygotowane hamburgery podajemy w przekrojonych jeszcze ciepłych bułkach posmarowanych sosem oraz z dodatkiem pomidora, plastrami cebuli, sera i ogórka.
5.Aby nadać hamburgerom halloweenowego wyglądu wystarczy plasterek serka topionego wyciąć na kształt dyni halloweenowej.
Komentarze