Domowa zapiekanka ze schabu , kalafiora i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieram , myję , gotuję w osolonej wodzie ok. 15 minut , tak aby były całe ale ugotowane , odcedzam , studzę , kroję w plasterki . Kalafiora dzielę na różyczki , gotuję w osolonym wrzątku ok. 5 - 7 minut , odcedzam, lekko studzę . Mięso myję , osuszam , kroję w plastry i w paski , polewam 2 - ma łyżkami oleju , posypuję przyprawą do mięs , nacieram , smażę ok. 10 minut na rumiano , dodaję pokrojoną w pół plasterki cebulę , podsmażam ok. 5 minut . Jajka , mąkę, majonez , 2 łyżki oleju, czubrycę , bazylię , mieszam rózgą , doprawiam solą i pieprzem , dodaje ser starty na tarce o małych oczkach , mieszam . W naczyniu do zapiekania układam z jednej strony naczynia ziemniaki , z drugiej strony naczynia kalafior , po środku mięso z cebulą , całość polewam mieszanką jajeczną . Zapiekankę piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni . Po upieczeniu posypuję przyprawą - suszone pomidory , dekoruje bazylią.
Porady
Czas gotowania ziemniaków zależy od odmiany , ja tym razem użyłam odmiany - Denar.
Komentarze