Zapiekanka z kalafiora i ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatne i smaczne danie na obiad.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kalafior duży 1 szt.
    Ziemniaki 6-8 szt.
    Masło 1 łyżka
    Bułka tarta 3
    Ser żółty starty 3-4 łyżki
    Sól do smaku
    Składniki na sos mleczny:
    Mleko 1 ½ szklanki
    Masło 1 łyżka
    Mąka pszenna 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekanka z kalafiora i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie. Z mąki, masła zrobić zasmażkę, rozprowadzić gorącym mlekiem, posolić i na bardzo małym ogniu gotować przez 10 minut. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, pokroić na grubsze plastry. Formę żaroodporną posmarować masłem, posypać bułką tartą i ułożyć ziemniaki z kalafiorem na przemian. Zalać przygotowanym mlecznym sosem, posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec przez około 30 minut. Po upieczeniu posypać posiekanymi ziołami i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować