Domowa wędlina - Szynka z zalewy

4.5 (164 ocen)

Smaczna szynka. Przepis pochodzi od mojej babci.

Składniki:

  • 1kg szynki

    Przyprawy:
    4 dkg soli,
    1 ząbek czosnku,
    trochę saletry

    zalewa:
    3litry wody,
    16 dkg soli,
    pół łyżeczki saletry, łyżka cukru ,
    7 ziaren pieprzu,
    2 liście laurowe,
    3 goździki,
    ziele angielskie,
    płaska łyżeczka saletry
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Domowa wędlina - szynka z zalewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę porządnie natrzeć przyprawami.
  • 2. Składniki na zalewę zagotowujemy, studzimy i zalewamy nią mięso. Mięso musi być całkowicie zakryte wodą. Wstawiamy na 1 tydzień do lodówki lub zostawiamy w zimnym.
  • 3. Codziennie sprawdzamy mięso.
  • 4. Po upływie tygodnia mięsko wędzimy.
    Bądź parzymy w wodzie:
    mięso zawijamy w ścierkę, zawiązujemy sznurkiem. Wodę w garnku zagotowujemy, gdy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień wrzucamy mięso i parzymy 1 godzinę.

Porady

Parzymy 1godzinę na 1 kg mięska.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować