Pizza capriciosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 40 ml letniej wody, oddajemy mąkę i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 15 min.
2. Powstały rozczyn mieszamy z wodą, mąką i solą. Ciasto zarabiamy około 10 min.
3. Powstałe ciasto odkładamy w misce przykrytej ścierką w ciepłe miejsce na około 1,5 h.
4. W między czasie kroimy pieczarki z cebulą i smażymy na łyżce oleju z solą i pieprzem. Trzemy ser .
5. Przygotowujemy sos pomidorowy. Na patelnie wlewamy łyżkę oleju, przeciskamy ząbek czosnku i smażymy około 2 min. Dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy około 5 min.
6. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę do pizzy o średnicy 32 cm. Polewamy sosem. Układamy dodatki.
7. Pizze pieczemy 25 min w 250 stopniach.
Komentarze