Pizza capriciosa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Klasyczna pizza capriciosa z chrupiącymi brzegami!

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn:
    - 40 ml ciepłej wody
    - 10 gram świeżych drożdży
    - łyżka mąki tortowej
    - pół łyżeczki cukru

    Ciasto:
    - 80 ml wody
    - 230 gram mąki tortowej
    - pół łyżeczki soli

    Sos pomidorowy:
    - 100 gram przecieru pomidorowego
    - łyżka oleju
    - 3 łyżki wody
    - łyżeczka przyprawy do pizzy
    - ząbek czosnku

    Dodatkowo:
    - 100 gram sera żółtego
    - 200 gram pieczarek
    - łyżka oleju
    - pół cebuli
    - kilka plasterków szynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza capriciosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizza capriciosa 1. 1. Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 40 ml letniej wody, oddajemy mąkę i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 15 min.
    2. Powstały rozczyn mieszamy z wodą, mąką i solą. Ciasto zarabiamy około 10 min.
    3. Powstałe ciasto odkładamy w misce przykrytej ścierką w ciepłe miejsce na około 1,5 h.
    4. W między czasie kroimy pieczarki z cebulą i smażymy na łyżce oleju z solą i pieprzem. Trzemy ser .
    5. Przygotowujemy sos pomidorowy. Na patelnie wlewamy łyżkę oleju, przeciskamy ząbek czosnku i smażymy około 2 min. Dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy około 5 min.
    6. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę do pizzy o średnicy 32 cm. Polewamy sosem. Układamy dodatki.
    7. Pizze pieczemy 25 min w 250 stopniach.
  • Pizza capriciosa 2. SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować