Domowa pizza calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta przekładamy do miski, drożdże rozpuszczamy w mleku, wlewamy do mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut aż wyrośnie.
Pieczarki, cebulę, paprykę drobno kroimy, podpiekamy na odrobinie oleju.
Ser ścieramy na tarce, szynkę i oliwki kroimy.
Przecier mieszamy z ketchupem, przyprawami i wodą, powstanie gęstawy sos.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 porcji, każdą rozwałkowujemy na cienki placek, wielkości talerzyka deserowego.
2.Każdy placek smarujemy sosem, kładziemy salami, szynkę, pieczarki, kukurydzę i ser. Ciasto składamy na pół i zlepiamy jak pierogi, najlepiej docisnąć brzegi widelcem. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wierzch pierogów smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy serem.
Calzone pieczemy w temperaturze 200 % C, przez około 15 minut.
Podajemy ciepłe z ulubionymi sosami.
Komentarze