1.Drożdże mieszamy z wodą, solą oraz cukrem. Odmierzamy odpowiada ilość mąki do miski, do niej dodajemy wymieszane drożdże. Zarabiamy ciasto dodając tyle wody ile potrzebuje ciasto. Gdy ciasto będzie gotowe, dodajemy olej i jeszcze chwilę zagniatamy. Odstawiamy ciasto przykryte czystą ściereczką do wyrośnięcia na około pół godziny w ciepłe miejsce.
2.W czasie, gdy ciasto wyrasta, przygotowujemy ulubione dodatki- u mnie są to oliwki zielone oraz salami. Przygotowujemy również sos do posmarowania ciasta: mieszamy przecież pomidorowy z przyprawami, ziołami włoskimi. Kroimy ser mozarella jeśli jest on w większym kawałku.
3.Przygotowane ciasto rozprowadzamy na blachę posmarowaną lekko olejem. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy ser oraz dodatki. Całość pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut. Smacznego!
Porady
Najlepiej smakuje podana z sosem czosnkowym własnej roboty :) jogurt naturalny, szczypta soli, pieprz, świeży czosnek przepuszczony przez praskę i gotowe!
Komentarze