1.Drożdże wymieszać z cukrem i wodą i odstawić aż zaczną pracować. Mąkę i sól wsypać do miski, zrobić wgłębienie i wlać rozczyn oraz oliwę i wodę. Wyrobić gładkie ciasto. Miskę z ciastem owinąć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju i dodać pokrojone pieczarki. Podsmażyć 5 minut i dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawić i smażyć do odparowania soku. Ser zetrzeć na tarce, tuńczyka odsączyć z zalewy.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na podsypaną mąka stolnicę, podzielić na pół i każdą połowę rozwałkować na rozmiar blaszki. Blaszkę podsypać mąką i rozłożyć ciasto. Na cieście rozsmarować sos pomidorowy, rozłożyć podsmażone pieczarki, kawałki tuńczyka i całość posypać serem żółtym i przyprawami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-40 minut. Podawać z ulubionymi sosami :)
Komentarze