Chlebek cebulowy

5 (154 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Najlepszy chleb jaki do tej pory udało mi się spróbować :)

  • 3 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • Zaczyn:
    4 szklanki ciepłej wody
    8 łyżek płatków owsianych
    30 g drożdży
    Łyżka soli
    Łyżka cukru

    Dodatkowo :
    1 kg mąki- np. Typ 550
    4 duże cebule
    Około 3 łyżki masła
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasto drożdżowe

Chlebek cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wlać ciepłą wodę, dodać drożdże, płatki owsiane oraz sól i cukier. Tak przygotowany zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
  • 2. Po upływie tego czasu dodać mąkę i wyrobić ciasto na gładką masę (ciasto będzie się lepić). Wyrobione przykryte ciasto odstawić ponownie w ciepłe miejsce- tym razem na około godzinę.
  • 3. W międzyczasie, kiedy ciasto rośnie, pokroić drobno cebulę i usmażyć ja na złoty kolor. Można również od razu nasmarować masłem blaszki do pieczenia chleba- potrzebne będą dwie duże keksówki.
  • Zaczyn 4. Do wyrośniętego ciasta dodać przestudzoną cebulkę i dokładnie wymieszać- teraz można ciasto odłożyć jeszcze raz chwilę do wyrośnięcia lub od razu przełożyć do blaszek. Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika i dopiero wtedy ustawiamy jego temperaturę na 180 stopni, pieczemy godzinę od momentu włożenia ciasta do piekarnika, po tym czasie wyłączamy piekarnik a chleb zostawiamy jeszcze ma chwile w ciepłym piecyku.

Porady

Chleb równie dobrze smakuje, gdy zamiast cebulki dodamy do niego żurawinę, pestki dyni, słonecznika lub bez żadnych dodatków. Najlepiej smakuje ciepły, z masłem i mlekiem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować