Bardzo aromatyczna pomidorowa pasta. Idealna do zup i sosów. Mam dużo pomidorów z własnej szklarenki, niektóre pękają lub mocno dojrzewają, więc je zamykam w słoiczku.
Składniki:
na 2 słoiczki 300 ml:
ok 6-8 dużych bardzo dojrzałych pomidorów
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta soli
pieprz
0,5 - 1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki suszonej bazylii
łyżeczka oliwy z oliwek
Domowa pasta (przecier) pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory naciąć na krzyż a następnie polać wrzątkiem. Obrać ze skórki, pokroić w wrzucić do garnuszka. Dodać posiekany czosnek i resztę składników. Całość gotować aż pomidory całkowicie się rozgotują. Na koniec zmiksować blenderem dla uzyskania gęstej masy.
2.Pastę można przelać do słoiczków i zawekować lub można od razu zrobić na niej sos do makaronu lub zupę pomidorową. Taka zupa smakuje wybornie.
Komentarze