Domowa pasta (przecier) pomidorowa

4.92 (202 ocen)

Zdobywca nagrody

Bardzo aromatyczna pomidorowa pasta. Idealna do zup i sosów. Mam dużo pomidorów z własnej szklarenki, niektóre pękają lub mocno dojrzewają, więc je zamykam w słoiczku.

Składniki:

  • na 2 słoiczki 300 ml:
    ok 6-8 dużych bardzo dojrzałych pomidorów
    2-3 ząbki czosnku
    łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    szczypta soli
    pieprz
    0,5 - 1 łyżeczka cukru
    pół łyżeczki suszonej bazylii
    łyżeczka oliwy z oliwek

Wystaw ocenę:

4.92 (202 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Domowa pasta (przecier) pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory naciąć na krzyż a następnie polać wrzątkiem. Obrać ze skórki, pokroić w wrzucić do garnuszka. Dodać posiekany czosnek i resztę składników. Całość gotować aż pomidory całkowicie się rozgotują. Na koniec zmiksować blenderem dla uzyskania gęstej masy.
  • 2. Pastę można przelać do słoiczków i zawekować lub można od razu zrobić na niej sos do makaronu lub zupę pomidorową. Taka zupa smakuje wybornie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować