Domowa kiełbasianka

2 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

W czasach, kiedy w sklepach mamy całą gamę wędlin i konserw do wyboru, coraz więcej osób wraca do starej tradycji własnych wyrobów mięsnych. Po pierwsze wiemy jaki mają skład takie konserwy, po drugie mamy możliwość doprawiania takiego mięsa wg. swoich kubków smakowych, a po trzecie zapach świeżo otwartego słoika nie ma sobie równych :)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mięso wieprzowe:
    -1 kg łopatki
    -1 kg karczku
    -1 kg boczku surowego
    przyprawy:
    -1opakowanie majeranku
    -1 łyżka świeżo mielonego pieprzu czarnego
    -1 łyżka soli (ok. 30 g)
    -1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
    -5 dużych ząbków czosnku
    -500 ml zimnej wody
    -3 łyżki żelatyny (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przekąski

Domowa kiełbasianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić w maszynce przez sitko o średnich oczkach.
  • 2. Namoczyć żelatynę w 3 łyżkach zimnej wody, po czym rozpuścić w szklance gorącej wody i wystudzić. Resztę zimnej wody wlać do mięsa, dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wystudzoną wodę z żelatyną. Wyrabiać mięso rękami, aż masa stanie się pulchna.
  • 3. Przygotować wyparzone wcześniej słoiki, najlepiej o poj. 500 ml. Napełniać każdy słoik do poziomu 3/4 wysokości, dobrze zakręcić (wieczka powinny być nowe)
  • 4. Dno szerokiego i wysokiego garnka wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki (nie powinny się stykać ). Wlać zimną wodę do wysokości 3/4 słoików. Podgrzewać do wrzenia i pasteryzować 60 minut. Po czym wyciągamy słoiki do całkowitego wystudzenia.

Porady

Takie weki będą mieć trwałość do 1 miesiąca przechowywane w temp. poniżej 10°C. Jeżeli chcemy, aby przetrwały do 3 miesięcy to po 24 godzinach pasteryzujemy jeszcze 40 minut. Dłuższą trwałość, do 6 miesięcy, osiągną przy trzeciej pasteryzacji, która powinna trwać 30 minut, również po upływie doby. Taka kiełbasianka smakuje znakomicie w towarzystwie ogórka kiszonego, marynowanej papryki czy pomidora. Smacznego :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kiełbasianka ze słoika

To może cię zainteresować