Kiełbasianka ze słoika

4.5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Prosty sposób na domową wędlinę którą bez otwierania można wszędzie ze sobą zabrać.

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 7 słoiczków:
    700g łopatki wieprzowej
    300g karkówki
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 jajko
    2 łyżki oleju rzepakowego z oliwą
    Konfitura żurawinowa (łyżka na słoik)
    Suszone śliwki (po 3-4 na słoik)
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Kiełbasianka ze słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielimy przez maszynkę. Cebulę drobno siekamy i rumienimy na 2 łyżkach oleju rzepakowego z dodatkiem oliwy, czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Wyrabiamy z jajkiem oraz przyprawami.
    Słoiczki smarujemy cienką warstwą oleju, a następnie wysypujemy bułką tartą. Nakładamy mięso do ⅔ wysokości, a na wierzch dajemy konfiturę żurawinową lub śliwki- wg własnego upodobania. Słoiki ustawiamy na dużej blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temp. 180⁰C. Pieczemy najpierw przez godzinę bez pokrywek, a następnie zakręcamy (uwaga by się nie poparzyć!) i pieczemy jeszcze ok 45 minut. Przestudzone przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować