"kiełbasianka"

4.42 (171 ocen)

  • Średni

Potrawę tą robiła zawsze moja mama,kiedy jeszcze prowadziła własne gospodarstwo i zawsze będzie mi przypominać dzieciństwo,bo zawsze kiedy mama robiła kiełbasiankę ja i siostry ogromnie sie cieszyłyśm

  • Średni

Składniki:

  • - mięso mielone wieprzowe: 2 kilogramy
    - boczek wieprzowy: 50 dekagramów
    - słoninka: 50 dekagramów
    - pieprz świeżo mielony: 1 łyżeczka
    - czosnek polski zmiażdżony: 6 ząbków
    - sól do smaku około: 1 łyżka
    - maggi w płynie: 1 łyżeczka
    - woda zimna: 1 litr
Wystaw ocenę:

4.42 (171 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

"kiełbasianka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso obrac ze ścięgien i powięzi,pokroic na mniejsze kawałki.Chude mięso skrecić na maszynce przez siatkę o duzych oczkach ok 8 mm ,scięgna na drobnej a boczek i słoninkę na średniej ok 5 mm.Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami i wodą.Wyrabiac ok 5 min.Rozkładać do suchych i wyparzonych słoików, pół litrowych zostawiając od góry ok 2 cm przstrzeni,dokładnie ubijać. Słoje wstawić do nagrzanego pieca do 180-200 stopni,i piec ok 2 godzin. Po tym czasie wyjąć z pieca i stawiać do góry dnem na ścierce.Po wystudzeniu na wierzchu utworzy się warstwa bardzo smacznego tłuszczyku w środku mięsko a na dnie pyszna klarowna galareka nadająca się do krojenia razem z mięsem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

4.5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kiełbasianka ze słoika

To może cię zainteresować