"kiełbasianka"

  • wyświetlono: 9323 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Potrawę tą robiła zawsze moja mama,kiedy jeszcze prowadziła własne gospodarstwo i zawsze będzie mi przypominać dzieciństwo,bo zawsze kiedy mama robiła kiełbasiankę ja i siostry ogromnie sie cieszyłyśm

PolskaGotuje
  • Średni

Składniki

- mięso mielone wieprzowe: 2 kilogramy
- boczek wieprzowy: 50 dekagramów
- słoninka: 50 dekagramów
- pieprz świeżo mielony: 1 łyżeczka
- czosnek polski zmiażdżony: 6 ząbków
- sól do smaku około: 1 łyżka
- maggi w płynie: 1 łyżeczka
- woda zimna: 1 litr

Sposób przygotowania przepisu:

"kiełbasianka"

  • 1. Mięso obrac ze ścięgien i powięzi,pokroic na mniejsze kawałki.Chude mięso skrecić na maszynce przez siatkę o duzych oczkach ok 8 mm ,scięgna na drobnej a boczek i słoninkę na średniej ok 5 mm.Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami i wodą.Wyrabiac ok 5 min.Rozkładać do suchych i wyparzonych słoików, pół litrowych zostawiając od góry ok 2 cm przstrzeni,dokładnie ubijać. Słoje wstawić do nagrzanego pieca do 180-200 stopni,i piec ok 2 godzin. Po tym czasie wyjąć z pieca i stawiać do góry dnem na ścierce.Po wystudzeniu na wierzchu utworzy się warstwa bardzo smacznego tłuszczyku w środku mięsko a na dnie pyszna klarowna galareka nadająca się do krojenia razem z mięsem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

śniadanieregionalne_dania

Komentarze

Podobne przepisy

Jajka zapiekane w pomidorach

Dodane przez: Goszka

Jajka zapiekane w pomidorach

Trzy popularne składniki: jajko,...

omlet

Dodane przez: justi2401

Delikatny omlet z kiełbasą, serem i pomidorami

Uwielbiam omlety zarówno na słodko...

image-0gs891k

Dodane przez: wiesiołek

Biała kiełbasa własnej roboty

Szczerze polecam, taka biała jest...

Jajko sadzone w parówce

Dodane przez: lemonwilde

Jajka sadzone w parówce

Ciekawe i szybkie śniadanie.

Domowy paprykarz

Dodane przez: joanna30

Domowy paprykarz

Nie wiem dlaczego tak późno zdecydowałam...

jajka

Dodane przez: CattiBrie

Jajka faszerowane szynką i chrzanem

Danie proste, szybkie i bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE