Potrawę tą robiła zawsze moja mama,kiedy jeszcze prowadziła własne gospodarstwo i zawsze będzie mi przypominać dzieciństwo,bo zawsze kiedy mama robiła kiełbasiankę ja i siostry ogromnie sie cieszyłyśm
"kiełbasianka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso obrac ze ścięgien i powięzi,pokroic na mniejsze kawałki.Chude mięso skrecić na maszynce przez siatkę o duzych oczkach ok 8 mm ,scięgna na drobnej a boczek i słoninkę na średniej ok 5 mm.Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami i wodą.Wyrabiac ok 5 min.Rozkładać do suchych i wyparzonych słoików, pół litrowych zostawiając od góry ok 2 cm przstrzeni,dokładnie ubijać. Słoje wstawić do nagrzanego pieca do 180-200 stopni,i piec ok 2 godzin. Po tym czasie wyjąć z pieca i stawiać do góry dnem na ścierce.Po wystudzeniu na wierzchu utworzy się warstwa bardzo smacznego tłuszczyku w środku mięsko a na dnie pyszna klarowna galareka nadająca się do krojenia razem z mięsem.
Komentarze