Domowa kawa zbożowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kawa zbożowa to napój popularny szczególnie na terenach wiejskich. Mój tata wspominał, że u rodziny na wsi nie pijało się herbaty, a właśnie kawę ze zbóż. Przygotowuje się ją z prażonych ziaren jęczmienia, żyta, pszenicy, orkiszu czy owsa, często dodając korzeń cykorii lub buraka cukrowego. Taki napój nie ma kofeiny i może być spożywany przez dzieci. Ja najbardziej lubię z mlekiem i cukrem lub miodem.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ziarna zbóż - u mnie jęczmień - 200g
    Korzeń cykorii - 50g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje Kawy

Domowa kawa zbożowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Moją kawę przygotowałam z jęczmienia, ale możecie użyć innych zbóż. Najlepiej kupić je na targu - kosztują grosze.
    Korzeń cykorii jest trudniej dostępny, mi udało się kupić mielony, w jednym z hipermarketów.
    Ziarna przebieramy, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Prażymy na patelni, na niedużym ogniu, aż do zbrązowienia. Cały czas mieszamy, aby ziarna się nie przypaliły - kawa będzie wtedy gorzka. Tu potrzeba trochę cierpliwości ;)
    Ziarna studzimy, a potem mielimy w młynku, moździerzu lub za pomocą blendera. Mieszamy ze zmielonym korzeniem cykorii.

    4 łyżeczki kawy zalewamy dwoma szklankami wrzątku i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy. Napój podajemy sam lub z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować