REKLAMA

Sernik Kawa Dalgona zbożowa

wyświetlono: 2534 | dodany do książki kucharskiej: 8 | polecenia: 0

Kremowy, waniliowy sernik na kruchym spodzie, którego wierzch wieńczy delikatna, chociaż dość intensywna w smaku, pianka kawowa. Sernik przygotowałam z myślą o dzieciach, więc użyłam kawy zbożowej.

opublikowany: 28.12.2020
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • SPÓD:

    1 1/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    100 g masła
    1 łyżeczka śmietany 18%

    SERNIK:

    1 kg twarogu mielonego (wiaderko)
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    2 łyżki cukru z wanilią
    100 g masło
    szczypta soli

    KAWA DALGONA:

    5 łyżek kawy zbożowej lub rozpuszczalnej
    5 łyżek wody
    5 łyżek cukru
    1/2 łyżeczki żelatyny
Ocena:

(średnia 4.5 z 172 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • kruchy spód 1. Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać. Dodać ziemne masło, jajko i śmietanę. Całość posiekać nożem, a następnie zagnieść. Włożyć do zamrażarki na ok 30 min. Po tym czasie zetrzeć ciasto na tarce jarzynowej bezpośrednio na dno okrągłej formy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta nie przygniatamy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i podpiec przez 10 minut. W tym czasie można przygotować masę serową.

    Żółtka oddzielić od białek, włożyć do misy miksera razem z cukrem i cukrem waniliowym, utrzeć do białości. Ucierając dodawać po trochę twaróg, proszek budyniowy oraz wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Za pomocą łopatki lub na najmniejszych obrotach miksera wmieszać ubitą pianę.
    Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec przez ok 60 min. Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku, a później wstawić do lodówki.
  • pianka kawowa 2. Pianka Dalgona. Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wodą i odstawić na około 10 min, aż napęcznieje. Następnie rozpuścić podgrzewając. W misie miksera umieścić kawę w proszku, cukier, 4 łyżki wody i rozpuszczoną żelatynę. Ubijać na najwyższych obrotach miksera, aż powstanie pianka. Może to potrwać ok 10 min. Gotową piankę z kawy wyłożyć na wystudzony sernik. Wstawić do lodówki. Smacznego :)

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE