Kremowy, waniliowy sernik na kruchym spodzie, którego wierzch wieńczy delikatna, chociaż dość intensywna w smaku, pianka kawowa. Sernik przygotowałam z myślą o dzieciach, więc użyłam kawy zbożowej.
Sernik kawa dalgona zbożowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać. Dodać ziemne masło, jajko i śmietanę. Całość posiekać nożem, a następnie zagnieść. Włożyć do zamrażarki na ok 30 min. Po tym czasie zetrzeć ciasto na tarce jarzynowej bezpośrednio na dno okrągłej formy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta nie przygniatamy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i podpiec przez 10 minut. W tym czasie można przygotować masę serową.
Żółtka oddzielić od białek, włożyć do misy miksera razem z cukrem i cukrem waniliowym, utrzeć do białości. Ucierając dodawać po trochę twaróg, proszek budyniowy oraz wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Za pomocą łopatki lub na najmniejszych obrotach miksera wmieszać ubitą pianę.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec przez ok 60 min. Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku, a później wstawić do lodówki.
2.Pianka Dalgona. Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wodą i odstawić na około 10 min, aż napęcznieje. Następnie rozpuścić podgrzewając. W misie miksera umieścić kawę w proszku, cukier, 4 łyżki wody i rozpuszczoną żelatynę. Ubijać na najwyższych obrotach miksera, aż powstanie pianka. Może to potrwać ok 10 min. Gotową piankę z kawy wyłożyć na wystudzony sernik. Wstawić do lodówki. Smacznego :)
Komentarze