Sernik Kawa Dalgona zbożowa

  • wyświetlono: 1716 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Kremowy, waniliowy sernik na kruchym spodzie, którego wierzch wieńczy delikatna, chociaż dość intensywna w smaku, pianka kawowa. Sernik przygotowałam z myślą o dzieciach, więc użyłam kawy zbożowej.

Mniam1
  • 20 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

SPÓD:

1 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
100 g masła
1 łyżeczka śmietany 18%

SERNIK:

1 kg twarogu mielonego (wiaderko)
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
5 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru z wanilią
100 g masło
szczypta soli

KAWA DALGONA:

5 łyżek kawy zbożowej lub rozpuszczalnej
5 łyżek wody
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik Kawa Dalgona zbożowa

  • kruchy spód1. Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać. Dodać ziemne masło, jajko i śmietanę. Całość posiekać nożem, a następnie zagnieść. Włożyć do zamrażarki na ok 30 min. Po tym czasie zetrzeć ciasto na tarce jarzynowej bezpośrednio na dno okrągłej formy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta nie przygniatamy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i podpiec przez 10 minut. W tym czasie można przygotować masę serową.

    Żółtka oddzielić od białek, włożyć do misy miksera razem z cukrem i cukrem waniliowym, utrzeć do białości. Ucierając dodawać po trochę twaróg, proszek budyniowy oraz wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Za pomocą łopatki lub na najmniejszych obrotach miksera wmieszać ubitą pianę.
    Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec przez ok 60 min. Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku, a później wstawić do lodówki.
  • pianka kawowa2. Pianka Dalgona. Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wodą i odstawić na około 10 min, aż napęcznieje. Następnie rozpuścić podgrzewając. W misie miksera umieścić kawę w proszku, cukier, 4 łyżki wody i rozpuszczoną żelatynę. Ubijać na najwyższych obrotach miksera, aż powstanie pianka. Może to potrwać ok 10 min. Gotową piankę z kawy wyłożyć na wystudzony sernik. Wstawić do lodówki. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

na słodkokruche ciastodla gościświąteczne ciastakawa zbożowasernik pieczonypianka kawowa

Komentarze

Podobne przepisy

sernik

Dodane przez: katarzynka455

Sernik

Szybki i prosty w wykonaniu sernik.

sernik

Dodane przez: aniulek123

Sernik

Pyszny sernik z rodzynkami polany...

Sernik

Dodane przez: sabina353

Sernik

Szybki i prosty sernik, a smakuje...

Sernik

Dodane przez: martini95

Sernik

Prosty przespis na sernik, idealny...

Ciasto "Kawa z mlekiem"

Dodane przez: pkrasinska

Ciasto "Kawa z mlekiem"

świetne ciasto na każdą imprezę

Dodane przez: akrobatka22

Sernik

.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE