Kawa zbożowa orzeźwiająca - miętowa

  • wyświetlono: 269 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kawa zbożowa o miętowym posmaku, z mlekiem sojowym, które jest ostatnio u mnie zawsze w lodówce, bo zwyczajnie polubiłam ten smak. I tym samym jest to propozycja kawy wegańskiej! By nie podnosić indeksu glikemicznego całego napoju posłodziłam ją ksylitolem.

MałaMi
  • 10min

Składniki

3 łyżeczki kawy zbożowej
1,5 szkl. mleka sojowego
2 łyżeczki kropelek miętowych aptecznych*
2 łyżeczki ksylitolu

Sposób przygotowania przepisu:

Kawa zbożowa orzeźwiająca - miętowa

  • 1. Kawę Inkę zaparzamy w szklance gorącej wody. Słodzimy. Mleko sojowe ubijamy mikserem (zwiększy objętość). Ostawiamy na 3-4 minuty, by wyraźnie oddzieliła się pianka od mleka - piankę zbieramy do miseczki lub szklanki. Do dwóch szklanek przelewamy zaparzoną Inkę, dolewamy oddzielone mleko sojowe i kropelki miętowe (*ja dałam po 1 łyżeczce na szklankę i kawa była intensywnie miętowa i orzeźwiająca, dlatego jeśli chcecie delikatniejszy smak należy zmniejszyć ilość kropelek o połowę). Po wymieszaniu na wierzch kawy nakładamy piankę z mleka sojowego. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycielatośniadaniekawaorzeźwieniekawa zbożowanapój kawowykawa miętowanapój kawowo-miętowy

Komentarze

Podobne przepisy

Kawa kokosowa

Dodane przez: afrodyta

Kawa kokosowa

Aromatyczna kawa dla miłośników...

Napój orzeźwiający

Dodane przez: nadia180

Orzeźwiająca meliska

Mam dużo melisy w ogródku. Najbardziej...

Kawa.

Dodane przez: Słodko Słodka

Kawa po koreańsku Dalgona

Hit grup kulinarnych gdzie nie...

Kawa cappucciono-prosty przepis

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Kawa Cappuccino

Pomysł na przygotowanie tej niezwykle...

Kawa frappe

Dodane przez: mojapasjasmaku

Kawa frappe

Kawa frappe to grecki napój charakteryzujący...

Kawa mrożona

Dodane przez: Alicja28

Kawa mrożona

Pyszna kawa mrożona. Idealna na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE