Kawa zbożowa orzeźwiająca - miętowa

0 (0 ocen)

  • 10 min

Kawa zbożowa o miętowym posmaku, z mlekiem sojowym, które jest ostatnio u mnie zawsze w lodówce, bo zwyczajnie polubiłam ten smak. I tym samym jest to propozycja kawy wegańskiej! By nie podnosić indeksu glikemicznego całego napoju posłodziłam ją ksylitolem.

  • 10 min

Składniki:

  • 3 łyżeczki kawy zbożowej
    1,5 szkl. mleka sojowego
    2 łyżeczki kropelek miętowych aptecznych*
    2 łyżeczki ksylitolu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Kawy

Kawa zbożowa orzeźwiająca - miętowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę Inkę zaparzamy w szklance gorącej wody. Słodzimy. Mleko sojowe ubijamy mikserem (zwiększy objętość). Ostawiamy na 3-4 minuty, by wyraźnie oddzieliła się pianka od mleka - piankę zbieramy do miseczki lub szklanki. Do dwóch szklanek przelewamy zaparzoną Inkę, dolewamy oddzielone mleko sojowe i kropelki miętowe (*ja dałam po 1 łyżeczce na szklankę i kawa była intensywnie miętowa i orzeźwiająca, dlatego jeśli chcecie delikatniejszy smak należy zmniejszyć ilość kropelek o połowę). Po wymieszaniu na wierzch kawy nakładamy piankę z mleka sojowego. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Kawa zbożowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować