Domowa chałwa

4.5 (195 ocen)

  • 30 min

domownicy, uznali, że smakuje bardziej jak "sezamki", ale i tak jest pyszna :-) i zdrowa!

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g sezamu
    1/2 szklanki ksylitolu + 1/4 szklanki wody
    1 szklanka orzechów (u mnie migdały, laskowe i włoskie)
    1 szklanka rodzynnek
    opcjonalnie 10-15 kropli stewi waniliowej
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowa chałwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sezam prażymy na wolnym ogniu do momentu, aż się lekko przyrumieni (często mieszamy, żeby się nie przypalił). Studzimy, a następnie miksujemy do uzyskania pasty. Ksylitol wsypujemy do małego garnka, zalewamy wodą i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki (pastę sezamową, rozpuszczony ksylitol oraz bakalie) umieszczamy w większym naczyniu i dokładnie mieszamy. Następnie gotową masę przekładamy do formy, dobrze dociskamy od góry żeby masa była równa i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Sezam

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować