Domowa chałwa

4.5 (161 ocen)

  • 60 min

Podobno najzdrowsza ze słodyczy :) niestety, te dostępne w sklepach zawierają najczęściej masę cukru, syropu glokozowo-fruktozowego, dodatkowego tłuszczu i innych wypełniaczy. Dlaczego więc nie zrobić własnej chałwy i móc cieszyć się jej smakiem, nawet będąc na diecie?

  • 60 min

Składniki:

  • (na niewielką chałwę):
    - 300g ziarna sezamu
    - miód (parę łyżek - wg. upodobań)
    - łyżeczka oleju (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowa chałwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sezam prażymy na patelni, uważając żeby nie przypalić.
  • 2. Wystudzony sezam blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji (w przypadku mojego blendera, trwało to bardzo długo). W tym momencie możemy dodać odrobinę oleju, jeśli masa wychodzi za sucha.
  • 3. Do masy dodajemy miód i miksujemy. Sprawdzamy smak i ewentualnie dodajemy więcej miodu.
  • 4. Gotową chałwę przekładamy do naczynia lub zawijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Miód Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować