Wczoraj wieczorem odwiedziła mnie moja ukochana przyjaciółka Ola. Z racji tego, że jest ona wegetarianką, musiałam stworzyć coś odpowiedniego dla niej, ale również dla mojego Męża, którego same warzywa nie fascynują :)
30 min
Składniki:
4 ciemne bułki ze słonecznikiem
1 op. świeżego szpinaku
1 op. sera feta 30%
2 ząbki czosnku
6 pomidorków koktajlowych
parmezan
sól, pieprz, odrobina oliwy z oliwek, majeranek
Dietetyczna zapiekanka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak myjemy, odcedzamy na sitku, następnie kroimy na mniejsze kawałki (ale nie mielimy).
Dusimy na kilku kroplach oliwy z oliwek. W między czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
2.Połowę kostki sera kroimy na małe kwadraciki i dodajemy do szpinaku. Farsz szpinakowy przekładamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
3.Bułki odkrawamy od góry i wydrążamy środki, faszerujemy szpinakiem. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki pomidorki. Pieczemy ok 17 - 20 minut w 180*C. Gotowe posypujemy parmezanem.
Komentarze