Dietetyczna zapiekanka ze szpinakiem

4.5 (148 ocen)

  • 30 min

Wczoraj wieczorem odwiedziła mnie moja ukochana przyjaciółka Ola. Z racji tego, że jest ona wegetarianką, musiałam stworzyć coś odpowiedniego dla niej, ale również dla mojego Męża, którego same warzywa nie fascynują :)

  • 30 min

Składniki:

  • 4 ciemne bułki ze słonecznikiem
    1 op. świeżego szpinaku
    1 op. sera feta 30%
    2 ząbki czosnku
    6 pomidorków koktajlowych
    parmezan
    sól, pieprz, odrobina oliwy z oliwek, majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Dietetyczna zapiekanka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szpinak 1. Szpinak myjemy, odcedzamy na sitku, następnie kroimy na mniejsze kawałki (ale nie mielimy).
    Dusimy na kilku kroplach oliwy z oliwek. W między czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • farsz 2. Połowę kostki sera kroimy na małe kwadraciki i dodajemy do szpinaku. Farsz szpinakowy przekładamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
  • 3. Bułki odkrawamy od góry i wydrążamy środki, faszerujemy szpinakiem. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki pomidorki. Pieczemy ok 17 - 20 minut w 180*C. Gotowe posypujemy parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować