1 opakowanie makaronu
1/2 kg szpinaku ( może być mrożony)
20 dag sera żółtego
1/2 pojemnika śmietany 18%
2 jajka
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
kilka łyżek oleju
Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente. Świeży szpinak myję, osuszam i podsmażam na patelni na oleju dodając do niego roztarty czosnek oraz sól do smaku. Formę do zapiekania smaruję masłem i układam na przemian makaron ze szpinakiem. Śmietanę, jajko, sól i pieprz mieszam razem. Do sosu dodaję połowę startego żółtego sera i polewam zapiekankę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na ok 30 min. Po tym czasie posypuję wierzch pozostałym startym żółtym serem i zapiekam przez chwilę, aż ser się rozpuści. Wyjmuje, kroję i zajadam ze smakiem :)
Komentarze