DIETETYCZNA PIZZA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pizza na diecie? Brzmi nieźle. Domową pizza o zmniejszonej liczbie kalorii ... z mozzarellą zamiast żółtego sera, pomidorami, cebulą oraz spodzie z mąki razowej i domowym sosem pomidorowym.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej razowej
    20 g drożdży
    1 łyżeczka cukru brązowego
    150 ml ciepłej wody
    2 łyżki oliwy z oliwek
    szczypta soli morskiej
    Sos:
    1/2 cebuli
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 puszka pomidorów krojonych
    2 łyżki koncentrat pomidorowego
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka oregano
    Dodatki:
    1 kula mozzarelli
    1 duży pomidor
    1 cebula
    tymianek suszony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Dietetyczna pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 min, aż zacznie się pienić. Do miski wsypujemy mąkę pszenną razową, dodajemy sól, rozczyn oraz oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 min., aż urośnie.
  • 2. Sos pomidorowy:
    Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, bazylię i oregano. Mieszamy i trzymamy na ogniu, aż sos trochę zgęstnieje. Studzimy i przenosimy do misy blendera. Miksujemy na gładki sos.
  • 3. Pizza:
    Mozzarellę odsączamy z wody i kroimy w drobną kostkę. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
    Wrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienkie koło i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto rozsmarowujemy 1-2 łyżki sosu pomidorowego i układamy dodatki - pomidory i cebulę. Wierzch posypujemy kawałkami mozzarelli i suszonym tymiankiem. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na około 15-20 min.
    Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować