Deserek - soczysta gruszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z solą i cukrem na gładką masę. Dodać żółtka, delikatnie wymieszać z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Piec 15 min w 180 stopniach.
2.Upieczony i wystudzony biszkopt pokruszyć na drobne części. Na spód słoiczków ułożyć warstwę biszkoptu.
3.Mascarpone ubić z 200 ml smietanki, dodać 1/2 przestudzonej galaretki gruszkowej rozpuszconej w 1/2 szkl. wody. Masę wyłożyć za pomocą rękawa cukierniczego na warstwie biszkoptu. Wstawić do lodówki.
4.Deserki posypać niewielką ilością pokruszonego biszkoptu.
5.Gruszki zblendować wraz z syropem/ 2 połówki zostawić do dekoracji/ , dodać 1/2 rozpuszczonej galaretki i namoczoną wcześniej żelatynę rozgrzaną w kąpieli wodnej. Gdy mus podstygnie wlać do słoiczków. Schłodzić.
6.330 ml śmietanki ubić na sztywno, dodać 1 łyżkę cukru pudru i rozpuszczoną żelatynę. Wlać na zastygniętą warstwę musu gruszkowego.
7.Resztę gruszek pokroić w kosteczkę, posypać deserki.
Porady
Zamiast biszkoptu mogą posłużyć również czekoladowe cisateczka.
Komentarze