Tort "karmelowa gruszka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
1.Oddzielamy białka od żółtek ( jajka powinny mieć temp. pokojową ).
2. Białka ubijamy ze szczyptą soli.
3. Następnie nie zmniejszając obrotów miksera dodajemy cukier. Piana powinna być sztywna i lśniąca.
4. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku.
5. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami przesiane mąki.
6. Pieczemy w 170 st. C około 40 min. (do suchego patyczka).
7. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i upuszczamy je na podłogę z wysokości ok. 50-60 cm, następnie wkładamy ciasto z powrotem do piekarnika i uchylamy drzwiczki.
8. Po wystudzeniu wyjmujemy ciasto z formy (boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy, a z dna odrywamy delikatnie papier do pieczenia)
2.KREM:
1. Odważamy 150g kajmaku (reszta zostanie do rozsmarowania na biszkopcie). Przekładamy do garnka, dodajemy 6 łyżek mleka i mieszając, podgrzewamy, aż masa się roztopi w mleku (nie gotować).
2. Masę zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito, żeby nie było grudek.
3. Zostawiamy do wystygnięcia.
4. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Odstawiamy, żeby zrobiła się letnia.
5. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder.
6. Do ubitej śmietany powoli wlewamy przestudzoną masę kajmakową i żelatynę (żelatynę warto wymieszać z łyżką kajmaku, lub śmietany i dopiero wlać do masy).
3.Składanie tortu:
Biszkopt - masa kajmakowa - herbatniki-krem-gruszki-biszkopt-dżem-gruszki-galaretka
Komentarze