Tort "Karmelowa gruszka"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Niezawodny biszkopt, wspaniały krem karmelowy, słodkie gruszki i chrupiące herbatniki - tak powstał tort wyśmienity !

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jajek
    100 g mąki typ 450 (mąka krupczatka)
    40 g mąki ziemniaczanej
    150 g cukru
    szczypta soli

    KREM:
    500 ml śmietany kremówki 30 %
    1 puszka masy kajmakowej
    6 łyżek mleka
    2 łyżki żelatyny
    2 łyżeczki cukru pudru

    DODATKOWO:
    Paczka herbatników
    Galaretka gruszkowa lub cytrynowa
    Dżem jabłkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Tort "karmelowa gruszka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. BISZKOPT:
    1.Oddzielamy białka od żółtek ( jajka powinny mieć temp. pokojową ).
    2. Białka ubijamy ze szczyptą soli.
    3. Następnie nie zmniejszając obrotów miksera dodajemy cukier. Piana powinna być sztywna i lśniąca.
    4. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku.
    5. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami przesiane mąki.
    6. Pieczemy w 170 st. C około 40 min. (do suchego patyczka).
    7. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i upuszczamy je na podłogę z wysokości ok. 50-60 cm, następnie wkładamy ciasto z powrotem do piekarnika i uchylamy drzwiczki.
    8. Po wystudzeniu wyjmujemy ciasto z formy (boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy, a z dna odrywamy delikatnie papier do pieczenia)
  • 2. KREM:
    1. Odważamy 150g kajmaku (reszta zostanie do rozsmarowania na biszkopcie). Przekładamy do garnka, dodajemy 6 łyżek mleka i mieszając, podgrzewamy, aż masa się roztopi w mleku (nie gotować).
    2. Masę zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito, żeby nie było grudek.
    3. Zostawiamy do wystygnięcia.
    4. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Odstawiamy, żeby zrobiła się letnia.
    5. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder.
    6. Do ubitej śmietany powoli wlewamy przestudzoną masę kajmakową i żelatynę (żelatynę warto wymieszać z łyżką kajmaku, lub śmietany i dopiero wlać do masy).
  • 3. Składanie tortu:
    Biszkopt - masa kajmakowa - herbatniki-krem-gruszki-biszkopt-dżem-gruszki-galaretka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować