Deser tiramisu- straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować produkty. Kawę rozpuścić w zagotowanej wodzie. Biszkopty zamoczyć szybkim ruchem w kawie. ( Nie za długo, za mocno nie mogą nasiąknąć, ponieważ rozwalą się ). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym 20 cm. x 20 cm.
2.Śmietanę ubić cukrem pudrem. Dodać serek oraz rum. Wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do ubitej śmietany. Wymieszać. Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. ( Nie może dojść do wrzenia ). Dodawać stopniowo do masy. Zmiksować do połączenia się składników.
3.Na biszkopty wyłożyć pierwszą warstwę kremu ( większą połowę ). Na krem wyłożyć drugą warstwę biszkoptów namoczonych w kawie. Następnie resztę kremu. Posypać kakao. Wstawić do lodówki na minimum 2 h.
Komentarze