Deser tiramisu- straciatella

0 (0 ocen)

Prosty deser, który nie wymaga dużego nakładu pracy. Lekki i puszysty. Połączenia tiramisu z straciatellą stanowi smaczne połączenie.

Składniki:

  • śmietana kremówka - 500 ml.
    rum - 4 łyżki
    biszkopty podłużne - 1 opakowanie
    czekolada gorzka - 50 gram
    kawa rozpuszczalna - 2 łyżeczki czubate
    woda ciepła - 1.5 szkl.
    serek homogenizowany waniliowy - 125 gram
    żelatyna - 1.5 łyżeczki
    woda zimna - 2 łyżki
    kakao - do posypania
    cukier puder - 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Bezy Tiramisu Kawy

Deser tiramisu- straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1eja8lf 1. Przygotować produkty. Kawę rozpuścić w zagotowanej wodzie. Biszkopty zamoczyć szybkim ruchem w kawie. ( Nie za długo, za mocno nie mogą nasiąknąć, ponieważ rozwalą się ). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym 20 cm. x 20 cm.
  • image-0mtepxm 2. Śmietanę ubić cukrem pudrem. Dodać serek oraz rum. Wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do ubitej śmietany. Wymieszać. Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. ( Nie może dojść do wrzenia ). Dodawać stopniowo do masy. Zmiksować do połączenia się składników.
  • image-146xoul 3. Na biszkopty wyłożyć pierwszą warstwę kremu ( większą połowę ). Na krem wyłożyć drugą warstwę biszkoptów namoczonych w kawie. Następnie resztę kremu. Posypać kakao. Wstawić do lodówki na minimum 2 h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Kakao Kawa Rum Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować